Luc Desender is met zijn nieuwe boorling Renasci de bedenker en leverancier van innovatieve recyclageoplossingen, volgens het nieuwe en revolutionaire SCP-concept (Smart Chain Processing). Borealis laat weten in te stappen bij Renasci om zo zijn ambitie waar te maken om circulaire basischemicaliën en polyolefinen op de markt te brengen en zijn belofte na te komen om 350 kiloton gerecycleerde polyolefinen in omloop te brengen tegen 2025.
“Als Borealis hebben we ons geëngageerd om de transformatie van onze sector te leiden”, aldus Thomas Gangl, topman van Borealis in een mededeling. “Dankzij ons partnerschap met Renasci liggen er spannende tijden in het verschiet met de vele toekomstige groeimogelijkheden die we samen zullen onderzoeken. Dat zal onze ambities op het vlak van duurzaamheid en de circulaire economie versnellen.”
Samen sterker
Borealis heeft officieel een minderheidsbelang van 10 procent verworven in het West-Vlaamse bedrijf en zal naar eigen zeggen nauw samenwerken met Renasci om de unieke SCP-technologie te ontwikkelen en op te schalen. Dit omvat de ontwikkeling van toekomstige faciliteiten die hun grondstoffen volledig uit huishoudelijk afval zouden betrekken. De twee bedrijven engageren zich ook om andere en eveneens veelbelovende investeringsopportuniteiten nader te bekijken.
Concept zonder afval
Het SCP-concept dat door Renasci werd ontwikkeld, is een eigen methode om de materiaalterugwinning te maximaliseren en zo afval te voorkomen. Het is uniek omdat het de verwerking van meerdere afvalstromen met verschillende recyclagetechnologieën mogelijk maakt, en dat alles onder één dak. In de nieuwe SCP-faciliteit van Renasci in Oostende wordt gemengd afval – plastics, metalen en biomassa – automatisch meerdere keren geselecteerd en gesorteerd.
Na het sorteren wordt plasticafval eerst mechanisch gerecycleerd. In een tweede stap wordt eventueel resterend materiaal chemisch gerecycleerd tot circulaire pyrolyse-olie en lichtere productfracties, die gebruikt worden als procesvoeding. Andere soorten gesorteerd afval, zoals metalen en organisch afval, worden verder verwerkt met behulp van andere technologieën. Uiteindelijk blijft slechts 5 procent van het oorspronkelijke afval over. Zelfs dit restmateriaal wordt niet gestort, maar gebruikt als vulmiddel in bouwmaterialen.
Kleinere voetafdruk
Met deze uiterst efficiënte verwerkingsmethode wordt de totale CO2-voetafdruk van deze afvalstromen sterk verkleind – opnieuw een voordeel van het circulaire SCP-concept. Het SCP-concept sluit alvast naadloos aan bij de ambitie van Borealis om de kringloop voor plasticafval te sluiten, zoals vervat in zijn circulair cascademodel.