1

Voka lanceert Digihub

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE - Voka Vlaams-Brabant heeft haar Digihub boven het doopvont gehouden. Digihub moet het bedrijven mogelijk maken digitaal te transformeren.

Uit de digitale quick scan van Voka blijkt dat 40% van de kmo’s laag tot gemiddeld scoort op vlak van digitalisatie. Het praktische en financiële aspect blijkt vaak een drempel om hier stappen in te zetten. Om dat op te vangen, koppelt Voka Vlaams-Brabant in de Digihub ondernemingen aan kennisinstellingen. Zo kunnen kmo’s digitale oplossingen testen zonder de zware investeringskost daarvoor helemaal zelf te moeten dragen. Liefst 70% van de kosten worden immers gedragen door EFRO en de Vlaamse overheid, goed voor iets meer dan 1 miljoen euro over twee jaar.

Link tussen kmo en academici

“In de Digihub kan een kmo op zoek gaan naar een digitale oplossing voor een praktisch probleem en daarbij rekenen op advies, begeleiding en testinfrastructuur van een kennispartner,” aldus Joël Dewalheyns, adviseur innovatie en digitalisatie bij Voka Vlaams-Brabant. “Vragen die bedrijven kunnen hebben zijn bijvoorbeeld hoe ze data kunnen inzetten om marktopportuniteiten te vinden of hoe artificiële intelligentie kosten kan reduceren. We willen het aanspreekpunt zijn voor ondernemers die een digitale transformatie willen inzetten. Door hen te verbinden met academici zullen er nieuwe sterke ideeën en bedrijfsmodellen ontstaan met duurzame groei tot gevolg.”

100-tal bedrijven

Voka Vlaams-Brabant wil komende twee jaar een honderdtal bedrijven begeleiden en zet daarvoor een samenwerking op met 6 strategisch gekozen kennispartners: het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Leuven Security Excellence Consortium (L-SEC), Vrije Universiteit Brussel, Erasmushogeschool Brussel, Flanders Make en Sirris.

Digihub nu al in gebruik

Het Leuvense bedrijf Materialise maakt nu al gebruik van deze unieke opportuniteit. Het 3D-printingbedrijf gaat in samenwerking met Flanders Make data verzamelen van alle stappen in de voorbereiding en het productieproces van 3D-printing. Daarmee ontwikkelen ze slimme digitale toepassingen zoals AI-algoritmes om printfouten op te sporen. Bedoeling is dat kmo’s deze technologie op korte termijn ook zelf kunnen inzetten.