resize 1 Pieterjan Verhaeghen van Bolt Energie.

Werchter Parklife draait op 100% groene en lokale stroom

ROTSELAAR/BRUSSEL -  De concertreeks Werchter Parklife draait volledig op lokaal opgewekte groene energie. Het Brusselse energieplatform Bolt voorziet streekstroom voor de hele festivalinfrastructuur, een primeur voor de festivalsector.  “Wij maken de concertarena dieselvrij. Tot nog toe focusten we met Bolt vooral op groene energie voor gezinnen maar als muziekliefhebbers zagen we het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken”, zegt Pieterjan Verhaeghen, co-founder van Bolt.

Festivals gebruikten tot nog toe dieselgeneratoren voor de stroomvoorziening. Daar komt nu voor de eerste keer verandering in tijdens de concertreeks Parklife op de weide van Werchter. “Ik ben een fervente festivalganger. Het viel me op dat er nog veel vooruitgang te boeken viel qua groene stroomvoorziening voor festivals. Fossiele brandstoffen bleven de grootste energiebron. Dus zijn we er maar zelf aan begonnen”, zegt co-founder Pieterjan Verhaeghen van energieplatform Bolt.

Superbatterij

De groene stroom op Werchter Parklife is een combinatie van energie van een zonnepanelenpark op de site en groene netstroom van lokale energie-opwekkers, uit Herent en Kalmthout. De cruciale vraag bij het ontwerp van de energie-installatie was mogelijkheid tot opslag. Op piekmomenten kan noch een netstroomaansluiting, noch een zonnepaneleninstallatie, noch een combinatie van die twee voor voldoende capaciteit zorgen. Ook een lokale windmolen zou hetzelfde capaciteitsprobleem opleveren. Daarom kwam Bolt met het idee van de ‘superbatterij’. Die slaat tijdens de daluren, wanneer Werchter Parklife weinig energie verbruikt, de reststroom op voor later. Door de batterij als derde schakel in te zetten, is er wél continu voldoende energie voorradig.

Kennis verzamelen

“Een festival organiseren heeft een impact op het milieu. Wij zijn ons daar zeer van bewust. Al vele jaren zetten wij ons in om de festivals in Werchter op een meer duurzame manier te organiseren. We willen dit jaar vooral kennis verzamelen en de learnings meenemen naar later, naar onze festivals op veel grotere schaal. Het stroomverhaal vergroenen is een werkpunt. Dankzij en met Bolt kunnen we nieuwe stappen zetten, meer inzetten op herbruikbare energie. Onze festivals moeten en zullen nog duurzamer zijn in de (nabije) toekomst”, zegt festivaldirecteur Yo Van Saet.