Orthopedische chirurgen Ziekenhuisnetwerk Kempen (vlnr) achteraan: dr. Toon Claes - dr. Erik Vanlommel - dr. Robrecht Motmans - dr. Dries Van Doninck - dr. William Colyn - dr. Karel Carpentier vooraan: dr. Steven Claes - dr. Hans Feyen - dr. Stijn Bartholomeeusen

Innovatieve robots ondersteunen 9 Kempische chirurgen

De diensten orthopedie van 4 Kempense ziekenhuizen kiezen samen voor innovatie en gaan chirurgische robots gebruiken bij het plaatsen van knieprothesen. Het is uniek in België dat binnen eenzelfde netwerk op deze manier wordt geïnvesteerd in innoverende technologie voor knie-ingrepen. Zo wordt het Ziekenhuisnetwerk Kempen - met de ziekenhuizen van Geel, Herentals, Mol en Turnhout - een van de grootste sites voor kniechirurgie in België. Binnen het netwerk zijn er 9 kniechirurgen en 4 robots actief.

“Veel patiënten denken dat de chirurg het werk uit handen geeft en de robot de ingreep automatisch uitvoert”, vertelt dr. Stijn Bartholomeeusen van AZ Herentals. “Maar een robot is slechts een hulpmiddel om de knieprothese met meer precisie te plaatsen. Het operatieve werk wordt nog steeds grotendeels door de chirurg zelf uitgevoerd, dus de nodige ervaring blijft onontbeerlijk voor een goed resultaat.”

“Deze ervaring is ruimschoots aanwezig met de meer dan 1.000 knieprothesen op jaarbasis binnen ons netwerk. Hierdoor is het plaatsen van een knieprothese een zeer gestandaardiseerde en zelfs routineprocedure voor de chirurgen van het ZNK.”  Met de aanschaf van deze technologie doet ZNK een belangrijke financiële investering. Het is dan ook belangrijk om deze 4 robots niet alleen in te zetten in de dagelijkse praktijk van de chirurgen, maar ze ook te gebruiken om wetenschappelijke inzichten in de knieprothesechirurgie verder te verfijnen. In elk ZNK-ziekenhuis komt er een robot. “De robots zijn een manier om wetenschappelijke studies binnen ZNK te voeren”, reageert dr. Erik Vanlommel van AZ Turnhout. Dr. Dries Van Doninck van Ziekenhuis Geel vult aan: “Het is een uniek gegeven in ons land dat we de resultaten van meer dan 1.000 patiënten kunnen evalueren en vergelijken. Met deze studies zullen we als Kempens netwerk ongetwijfeld bijdragen tot het beter begrijpen van de succesfactoren bij het plaatsen van een knieprothese.”

De slagkracht van de 9 Kempense kniechirurgen die de handen in elkaar slaan, is uniek in ons land en zal in de toekomst een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de behandeling van zowel routineuze als complexe knieproblemen. Sinds 2014 werken Ziekenhuis Geel, AZ Herentals, H. Hartziekenhuis Mol en AZ Turnhout samen aan de uitbouw van kwalitatieve patiëntenzorg. Eind 2016 werd deze samenwerking verankerd in het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK). Ook het Kempens Hartcentrum, het Netwerk Oncologie Kempen, de centra voor collectieve autodialyse en samenaankoopdossier Taxandria zijn concrete projecten van het Ziekenhuisnetwerk Kempen.