De lange termijn visie van Danilith was al vrij snel, van bij de tweede generatie, gelegd. De eerste generatie, Octaaf Delmulle was meubelmaker-schrijnwerker. Het zijn Octaaf zijn vier zonen die de kleine meubelmakerij groot maakten en uitbreidden tot een traditioneel woningbouwbedrijf. En het is één van de zonen, Daniël Delmulle, die in de gouden jaren 60 de grote innovatie tot geprefabriceerd bouwen lanceert en er de naam Danilith (Daniël en lithos/steen) aan gaf. Het Danilith bouw-systeem was geboren. Ook Daniël had vier zonen, met wie hij het bedrijf sterk uitbouwde.
Uniek prefab bouwsysteem
Het woord innovatie bestond nog maar nauwelijks, maar toch ontwikkelde Danilith een uniek geprefabriceerd bouwsysteem waarbij de gevels, inclusief het schrijnwerk in het atelier werden vervaardigd. Duurzame prefabricatie was gelanceerd, het leverde immense tijds- en kwaliteitswinsten op voor de klanten en het werd gedurende meer dan 25 jaar alsmaar verder geoptimaliseerd.
Na de crisisjaren in 1987 maakte de familie alweer een gedurfde keuze en zetten ze volop in op automatisatie en digitalisering. Er werd een nieuwe computergestuurde productiehal gebouwd, een ERP-systeem opgezet en er werd volop gewerkt aan het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Het bedrijf groeide verder en startte enkele jaren later, in 1991, op de Nederlandse markt. In 1995 worden de kantoren in Etten-Leur (Nederland) opgericht. In 2011 doen externe bestuurders hun intrede. In 2016 beslist de familie om een externe CEO te benoemen en te laten intreden in de raad van bestuur.
Het bedrijf groeit vrij snel en bevestigt dit door twee nominaties in Trends Gazellen en nu in 2021 is de 4de generatie aan zet. Michiel en Lucas zetelen sinds dit jaar in de raad van bestuur, samen met de 4 zonen van Daniël Delmulle: Geert, Rudy, Eddy en Philippe, geflankeerd door 3 externe bestuurders (Jean-Pierre Dejaeghere, Kürt Vanmarcke en Sam Furnier).
Bouwen staat centraal in de samenleving
Danilith is voor vele generaties van de familie en de medewerkers een levenswerk. Verschillende generaties van dezelfde families werken bij of bouwen met Danilith. “Bouwen op zich heeft altijd centraal gestaan in de samenleving. Dat was 100 jaar geleden ook al het geval”, zegt CEO Kürt Vanmarcke. “Bouwen maakt fundamenteel deel uit van een sociaal beleid door mensen toegang te geven tot onroerend goed en door economische groei te creëren. Dat gegeven bepaalt een deel van het maatschappelijk belang van het bedrijf en wordt nog versterkt als men weet dat 260 mensen in vast dienstverband en 40 mensen op interimbasis aan het werk gezet worden.”
Danilith wil letterlijk blijven bouwen aan de toekomst en zet volop in op groei. De vierde generatie kiest voor het verder inzetten op drie marktsegmenten – particuliere woningbouw (50%), business to business (25%) en eigen ontwikkelingen (25%). “Diversificatie zorgt voor iets minder afhankelijkheid en is ook verrijkend. De kennis van de ene sector is van toepassing op een andere en zo cumuleren we jaar na jaar, project na project, expertise”, aldus Michiel Delmulle.
Inzetten op B2B en Nederlandse markt
Het business to business segment won de afgelopen jaren sterk aan belang. Zo zijn er al meerdere repetitieve opdrachten voor zorginstellingen zoals woonzorgcentra, assistentie-woningen, enz …. gerealiseerd. Ook Nederland als nieuwe afzetmarkt sinds 1991 is nu booming. Algemeen directeur Nederland, Piet Devos, bouwt verder aan de groei binnen de Nederlandse markt, met een jaarlijkse omzet van 10 miljoen euro.
Devos: “Het geautomatiseerd bouwen onder vrije architectuur, de troefkaart van het familiaal bedrijf, was in 1991 slechts sporadisch ingeburgerd op de Nederlandse woningmarkt. Nederland is van oorsprong een projectmatige markt, waarbij bouwheren een zeer minieme inspraak hadden op vlak van indeling, vorm, stijl van de woning. Deze gedachtengang evolueert stilaan en meer en meer Nederlanders kiezen voor een persoonlijke inbreng in het bouwproces. Delmulle Nederland speelt hier als verkooporganisatie (en als trendzetter) steeds verder op in.”
Duurzaamheid en digitaliseren van bouwprocessen
De laatste jaren verplaatsen steeds meer delen van de productie zich in de ganse bouwsector van de bouwplaats naar de fabriek, maar Danilith was hier in de jaren 60 pionier in en heeft die voorsprong behouden. “Het geïntegreerd en geautomatiseerd bouwen van bijna volledige huizen (Home made Homes concept) in het atelier betekende (naast tijdswinst) al in het beginstadium een doorgedreven budget- en kwaliteitscontrole. Het verduurzamen is als het ware al voor het woord trendy werd ingebakken in de bedrijfswerking en bepaalt nu meer dan ooit de toekomstige waardering.”
Al voor de wetgeving het opgelegde was ecologisch en energie-efficiënt bouwen bij Danilith een feit. Reeds in de jaren 70 werden woningen gebouwd met kwalitatieve isolatie, lang dus voor er sprake was van EPB of BEN. Door de steeds evoluerende automatisatie, de expertise van eigen EPB-experten en het BIM is het duurzaam bouwen inherent aan het bedrijfsproces en een stevige basis voor de toekomst.
Naast het duurzaam bouwen zet Danilith voor haar eigen gebouwen en medewerkers ook hard in op ecologische elementen zoals onder andere zonnepanelen (voorzien de elektriciteit voor de ganse fabriek), hybride bedrijfswagens, elektrische heftrucks en laadpalen, fietslease-mogelijkheden, sorteren en recycleren op de werf met eigen recyclagepark, filteren en hergebruik van water uit productie.
Danilith 5.0
Met grote ondernemingszin zet Danilith zijn 2de eeuw in. Met de vierde generatie aan zet wordt gewerkt aan Danilith 5.0. “Sowieso blijft het de keuze om enkel met familiale aandeelhouders, gesteund door professionele externe bestuurders, het beleid te bepalen. En dat zal gebeuren met respect voor het verleden en een gezonde kijk op de toekomst. Het staat vast dat er verder zal gewerkt worden aan automatisatie en verdere doorgedreven optimalisatie van het productieproces in 3D”, klinkt het bij de familie Delmulle.
“Aan de fundamenten van het huis: traditie en innovatie, zal niet worden geraakt. Die zullen wel worden gecultiveerd op de ‘Danilith’-manier. Met zeer veel expertise, maar tegelijk met veel ruimte voor overleg, nuchtere beslissingen en evenzeer met een beetje ‘magie’ zal het bedrijf verder worden gerund en overgedragen worden aan kinderen en kleinkinderen.”