Danilith Delmulle familie

Familie Delmulle (Danilith) viert een eeuw onversneden ondernemerschap

WAREGEM, WORTEGEM - De half West-Vlaamse en half Oost-Vlaamse familie Delmulle is aan het feest, en met reden. Dit jaar wordt een eeuw onversneden ondernemerschap in de bouwwereld gevierd. Danilith, het bedrijf dat pal op de provinciegrens is gelegen, is een curiosum in de bouwwereld, met dank aan zijn sterk geavanceerd en geautomatiseerd concept dat in de jaren zestig ontsproot uit het brein van visionair,  voorloper en peetvader Daniël Delmulle (92), die ook nu nog dagelijks op bezoek komt in het familiebedrijf.

Vandaag is de derde en de vierde generatie schouder aan schouder aan zet en ook dat maakt van Danilith een uitzonderlijk familiebedrijf. Een bedrijf waar  de titel van CEO ook eensgezind en voor de goede orde werd overgedragen aan een extra muros manager in de persoon van Kürt Vanmarcke. In de bouwwereld en inzake corporate governance mag het familiebedrijf  van de Delmulles gelden als rolmodel.     

Wat begon als een schrijnwerkerij na Wereldoorlog I  – met dank aan stichter Octaaf Delmulle – is uitgegroeid tot een vaste waarde en een grote naam in de Vlaamse bouwwereld. Vandaag tekent Danilith voor om en bij de 300 medewerkers (260 vast, 40 freelance), voor 300 wooneenheden op jaarbasis en een omzet van circa 55 miljoen euro (30 miljoen in 2014). Zelfs corona had amper impact op de omzet of op de rendabiliteit, zo verzekert bestuurder Lucas Delmulle.

De volgehouden investeringspolitiek (11 miljoen euro de laatste vijf jaar) en de grote kwaliteitszorg verklaren waarom Danilith altijd in de spits van het gebeuren is blijven lopen. Het basisconcept uit de jaren zestig – radicale vereenvoudiging en automatisatie bij de bouw van huizen of flats, wat leidt naar een grote tijdwinst – blijft ook vandaag nog overeind, uiteraard mits de nodige verbeteringen.

Danilith is ook al lang Vlaanderen ontgroeid. In de jaren negentig werd de stap gezet naar een volwaardige aanwezigheid in Nederland, en dat  leverde het bedrijf toen meteen ook de eretitel op van meest verdienstelijke Belgische ondernemer op de Nederlandse markt. In de jaren tachtig had de familie Delmulle ook al de stap gezet naar de Franse markt. Danilith is al die jaren op de beide exportmarkten een vaste waarde gebleven.

Voorbeeld van sleuteloverdracht

Bij de viering van honderd jaar Danilith legt de familie graag unisono het accent op de sleuteloverdracht van de derde generatie naar de vierde generatie, die geruisloos zijn opwachting heeft gemaakt, goed begeleid door de vorige generatie. Corporate governance wordt hoog in het vaandel gedragen en de basis daartoe werd jaren terug mee gelegd door advocaat Jozef Lievens, masterbrain als het om de vele aspecten (succesfactoren én valkuilen) van familiebedrijven gaat. Hij tekende de contouren uit in samenspraak met de familie, waarbij ook gepleit werd voor de aanwezigheid van niet familianten (3) in de raad van bestuur en op het niveau van de CEO.

De vierde generatie wordt vandaag vertegenwoordigd door Michiel, Cilia, Lucas, Carlo en Chiara Delmulle. De ‘youngsters’ kijken vandaag door een kleine achteruitkijkspiegel naar de realisaties van hun ouders, groot- en overgrootouders, maar kijken met alle Danilith-medewerkers ook vooruit naar de toekomst. Ze zijn zonder onderscheid trots op ‘hun’ Danilith en ze willen er keihard voor gaan. Want ze weten als geen ander: herhaling van succes komt niet vanzelf. Op strategisch vlak wordt gekozen voor het verder inzetten op drie marktsegmenten: particuliere woningbouw (50%), business to business (25%) en eigen ontwikkelingen (25%). Binnenskamers wordt de term Danilith 5.0 gebruikt.

Volgens Carlo Delmulle schuilen er vooral twee succesfactoren achter Danilith. Enerzijds: de grote samenhorigheid tussen alle familianten onderling, allen samen achter één doel. En twee: het feit dat eenieder zich erg complementair – elk op basis van zijn eigen competenties – kan uitleven binnen het familiebedrijf. De passie doet de rest.