Floere Foefkes Geel

Een kriekske van de Floere Foefkes

De Floere Foekskes uit Geel bestonden vorig jaar 10 jaar en zijn ondertussen een fenomeen in de kleine, maar bruisende Vlaamse travestiewereld. Miss V-Gina en Cherry Lizz verheffen het vrouw zijn tot kunstvorm op het podium. In 2020 hadden ze hun 10-jarig bestaan graag met een knaller van een show in de verf gezet, maar Covid-19 stak er een stokje voor. 2021: weer dat stokje. Voorlopig dus geen lustrumshow, wel een eigen kriekenbier.

 

In het dagelijkse leven heten ze Bram en Sam, maar als het theaterdoek opengaat, worden ze Miss V-Gina en Cherry Lizz. In 2010 begonnen ze als travestie-duo aan de weg te timmeren. “Wij staan héél dicht bij ons publiek”, zegt Miss V-Gina. “De meeste collega’s brengen hun show zoals ze hem bedacht hebben. Wij proberen heel bewust de kloof tussen het podium en de zaal te overbruggen.”

“Bij ons mag het wat volkser en wat losser zijn”, vult Cherry Lizz aan. “We spreken de mensen in hun eigen taal aan. Alles is goed doordacht, maar er zit altijd een zekere nonchalance in onze shows, en dat werkt. Het publiek maakt bij ons altijd deel uit van de show. Daarin voelen wij ons op ons best.”

Ze begonnen destijds met twee showdagen per jaar, maar in 2019 stonden de Floere Foefkes al gedurende zeven showdagen en twee Kerstshows op het podium. In 2020, het jaar van de grote plannen, trok het coronavirus de stekker eruit. Een eerste uitstel tot september 2021 werd een tweede: de lustrumshow van 10 jaar Floere Foefkes is nu gepland voor september 2022.

“Wij missen ons publiek en ons publiek mist ons”, zegt Miss V-Gina. “Daarom willen we nog eens op een fijne manier van ons laten horen en de band met onze fans op een creatieve manier aanhalen. We lanceren een écht Floere-Foefkesbier. Een speciaal bier, speciaal voor onze fans, maar ook voor iedereen die graag ‘een specialleke’ drinkt.” Het Floere Foefke is een ambachtelijk, volmout-speciaalbier. Het wordt gemaakt bij Brouwerij Leysen in Herentals en heeft een alcoholpercentage van 6,3 procent.

“Omdat er een Cherry in de Floere Foefkes zit, hebben we voor een kriekbier gekozen. Een typisch vrouwenbierke hé”, lacht Cherry Lizz. “Met de verkoop van het Floere Foefke hopen we wat geld in kas te krijgen om van onze lustrumshow écht een knaller te maken. Voor onze outfits leggen we de lat hoog. Dat zijn geen goedkope kostumes… We hopen dan ook dat ons bier het goed doet. Zelf zijn we er redelijk zot op.” Meer over het bier en over de Floere Foefkes vind je alles op hun fb-pagina.