2

Leuven wil op eigen afvalberg zitten

LEUVEN - EcoWerf, stad Leuven en Kringwinkel ViTeS hebben het project 'sorteren van harde plastics met het oog op lokale verwerking’ opgestart. Met dit proefproject zullen de initiatiefnemers de komende maanden nagaan of ingezamelde harde plastics, eens gesorteerd, gereinigd en vermalen, lokaal verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld stadsbanken.  

In een eerste testfase sorteren werknemers van Kringwinkel ViTeS op de site van EcoWerf in Wilsele harde plastics afkomstig van de recyclageparken. Het project geeft mee invulling aan de circulaire ambities van stad Leuven en EcoWerf.  “De partners willen de lokale recuperatie van de reststroom harde plastics uit de startblokken krijgen. Daarom gaan medewerkers van Kringwinkel ViTeS aan de slag om harde plastics manueel en met een scanner te sorteren. De gesorteerde harde plastics zullen worden afgevoerd naar Govaplast in Alken”, zegt Wouter Florizoone, ondervoorzitter van de intercommunale Ecowerf.

Nieuwe producten 

In een volgende fase zullen de partners nagaan of de gesorteerde plastics na reiniging en vermaling lokaal verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten die bijvoorbeeld geprint kunnen worden met een grote 3D-printer. “We kunnen niet alles met een 3D-printer maken, maar er zijn heel wat opties. Beeld je in dat we Leuvense banken maken van Leuvens afval!”, vertelt de Leuvense schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens.

1.000 ton harde plastics 

Jaarlijks zamelt EcoWerf zo’n 1.000 ton harde plastics in op haar recyclageparken. Denk aan plastic buizen, pvc, dozen, bloempotten, emmers, maar ook rolluiken, tuinmeubelen en speelgoed. Deze harde plastics gaan ongesorteerd naar afvalverwerkingsbedrijf Van Werven. Daar worden ze manueel gesorteerd per kunststoftype, tot kleine stukjes gemalen, gesorteerd door middel van verschillende technieken en gereinigd. Ten slotte worden de stukjes tot granulaat gemalen dat opnieuw gewassen wordt en het basismateriaal vormt voor nieuwe harde plastics. Als je harde plastics niet sorteert, kun je uit dit plastic enkel laagwaardige toepassingen recycleren.

De resultaten van het project zijn voorzien voor eind 2021.