De steile klim uit het coronadal is sinds vorige maand een halt toegeroepen. De stagnatie die sindsdien is opgetreden, zal volgens Johann Leten van Voka nog aanhouden tot het einde van dit jaar. Met andere woorden: de conjuncturele ‘dzjoek’ is voorbij, maar verder doorgroeien zit er voorlopig niet in. Een aantal indicatoren zijn positief, zoals het recordaantal starters. De trend voor de export is opwaarts, wat niet kan gezegd worden van de bouw- en de automobielsector. Die zullen in de komende maanden krimpen.
Het grote zorgenkind blijft de arbeidsmarkt. “Een blijvende bottleneck die onze groei aan banden legt”, stelt Leten. “De overheid moet dringend werk maken van meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt en van het activeren van mensen die vandaag niet werken. Dat zijn er nog veel te veel, terwijl het aantal vacatures piekt als nooit voordien.” Leten voorspelt overigens dat de werkloosheid tegen het jaareinde sterk zal toenemen. “Als de tijdelijke werkloosheid verdwijnt en de herstartende bedrijven het volledige loon moeten betalen zonder dat ze al op maximale capaciteit draaien, zullen er veel van de 31.000 tijdelijke werklozen in Limburg, vaste werklozen worden.”
Als oplossing moedigt Voka Limburg investeringen van de overheid aan. “Door bijvoorbeeld infrastructuur aan te leggen, maken we eenmalige kosten die zichzelf terugverdienen”, rekent Leten. “Want mensen aan het werk zetten levert nu eenmaal meer op dan hen te subsidiëren om thuis te zitten niksen.”