HDB Solutions

HDB Solutions opent uniek expertisecentrum voor industriële naaimachines

IZEGEM - West-Vlaanderen is bij uitstek en bij traditie een textielregio. Uitgaande van die vaststelling, en inspelend op een gat in de markt, opent het Izegemse HDB nu een heus opleidingscentrum voor operatoren van industriële naaimachines. "Met onze bedrijfstak Sewing verkopen en herstellen we al langer hoofdzakelijk industriële naaimachines", aldus CEO Jannes Renard van HDB Solutions. "We kregen daarvoor veel lof omwille van onze deskundige uitleg tijdens interventies. Dit bracht ons op het idee om de basiskennis over te dragen aan naaimachine operatoren via een opleidingscentrum met focus op naaimachine techniek. De reacties vanuit de markt zijn positief. Bij mijn weten is dit centrum uniek voor België en Nederland."

HDB Solutions uit Izegem lanceerde begin juni een eigen opleidingscentrum voor naaimachine techniek gericht op operatoren. “Met dit initiatief willen we bestaande Belgische naaiateliers ondersteunen”, aldus Jannes Renard. “Doorheen de jaren merkten we dat bedrijven niet alleen steeds moeilijker naaimachine operatoren vinden maar dat ook de kennis van naaimachine techniek vervaagt. Door operatoren inzicht te geven in die techniek, leidt dit tot minder machinestilstanden (hogere productiviteit), sneller opmerken van fouten (hogere kwaliteit) en het voorkomen van breuken (minder servicekosten).”

HDB Solutions, opgericht in 1992, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd als groothandelaar voor de levering van allerlei toebehoren en machines voor de producerende textielindustrie. Naast deze hoofdactiviteit werd in 2012 als synergie firma Omicor gekocht. Deze was gespecialiseerd in service en verkoop van industriële naaimachines met nog steeds een duidelijke link naar de geliefde textielsector.

Toekomst voor textiel

Zaakvoerder Jannes Renard is zich bewust van de uitdagingen voor zowel de producerende als verwerkende textielindustrie, maar blijft geloven in een mooie toekomst voor de textielsector: “De textiel producerende industrie in het algemeen heeft al meerdere crisissen gekend en overleefd”, vindt Renard. “Ook al verhuisden nogal wat textiel verwerkende bedrijven richting het buitenland. De bedrijven die de stormen doorstaan hebben, zijn op vandaag solide door blijvend in te zetten op kwaliteit, efficiëntie en kostenbeheersing. De grootste uitdaging -volgens mij- die beide takken te wachten staat de komende jaren, is het vertrekken van heel wat pensioengerechtigde textiliens die een goudmijn aan ervaring en kennis hebben opgebouwd. Met dit nieuwe opleidingscentrum willen we er alvast voor zorgen dat naaiateliers in België opnieuw extra kennis en ervaring in huis kunnen krijgen wat betreft naaimachine techniek. De reactie na de lancering was alvast enorm, wat alleen maar een leuke bevestiging was voor de noodzaak van dergelijke opleiding.”