Annelies Smeyers is al 15 jaar dierenarts, en heeft zich in die tijd gespecialiseerd in fertiliteit bij paarden. Met Equivit in Geel-Ten Aard heeft ze al een erkend centrum voor kunstmatige inseminatie voor merries, en past ze gespecialiseerde technieken toe. “Hier worden eicellen van paarden bevrucht, maar ook embryo’s gespoeld en teruggeplaatst bij merries. ‘Gewone’ inseminatie bij paarden is al jarenlang een courante techniek in de paardenfokkerij. Hierdoor kunnen eigenaars kiezen voor sperma van tophengsten, zonder dat hun merrie een dekking moet ondergaan. Wat ik hier ook toepas, en meer gespecialiseerd is, is de transplantatie van embryo’s bij draagmerries.”
Eigen draagmerries
De techniek raakt meer en meer gekend. “Italië is koploper in het samenstellen van embryo’s. Er worden dan eitjes van paarden naar een Italiaans centrum gestuurd. Ginder worden ze bevrucht en gemonitord in speciale broeikassen. De embryo’s worden ingevroren terug naar ons land getransporteerd en in een draagmerrie geplaatst.” De embryo’s zijn vaak heeft heel waardevol, omdat bloedlijnen van toppaarden kunnen gecombineerd worden zonder dat tijd en afstand een probleem kunnen vormen. Annelies heeft bij Equivit ook draagmerries ter beschikking.
“Stel dat je als eigenaar 2 merries hebt, waarvan een toppaard die wedstrijden loopt en eentje die minder goed is. Dan kan je ervoor kiezen dat het minder goede paard draagmerrie wordt. Zo kan je toppaard blijven wedstrijden lopen, terwijl je er toch een veulen van krijgt.” Het vraagt wel een speciale voorbereiding om de cycli van de merries op elkaar af te stemmen en eventueel met hormonen te bewerken. “Maar eens de embryo bij de merrie geplaatst is, is ze normaal drachtig. Het veulen is – eens geboren – natuurlijk gewoon hun veulen.”
Moederhuis voor paarden
Met KrianStud gaat Annelies nu nog een stap verder als service aan de paardenfokkerij. Zowel grote stoeterijen en topstallen als particulieren maakten dit veulenseizoen al gebruik van het geboortecentrum voor paarden. “Intussen zijn er dit seizoen al 17 veulens op KrianStud geboren. En er zijn nog 2 merries die elk moment hun veulen kunnen krijgen. Voor eigenaars die te weinig thuis zijn of de ervaring missen om in te grijpen als het mis gaat, is dit een veilige oplossing. We werken hier met camerabewaking en een geboorte-alarm. Dit is een soort van magneetje dat in de vagina van de drachtige merrie wordt ingebracht. Als de weeën opkomen, krijg ik een alarm binnen.”
Na de geboorte krijgen veulen en merrie een grondige medische controle. Annelies controleert onder andere de antistoffen, zodat blijkt dat het kleintje genoeg weerstand uit de moedermelk meekrijgt. En de merrie krijgt indien nodig de juiste verzorging. Daarna kunnen de twee naar huis. “Als ik het zo uitleg, klinkt het allemaal simpel. Maar het is natuurlijk een specialisatie waar ik al 15 jaar mee bezig ben. Het blijft een medisch proces. Maar door het nieuwe geboortecentrum kan ik nog een stap verder gaan in de intensieve begeleiding van paarden, en bijdragen tot gezonde en goede veulens.”