jambon-2-1

Jambon: “Geldkraan voor de zombies gaat dicht”

"Bedrijven die voor de coronacrisis al ten dode waren opgeschreven, zullen geen ondersteuning meer krijgen. Het zijn zombies, die een bedreiging vormen voor onze economie. Voor hen gaat de geldkraan onherroepelijk dicht." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon maandag tijdens de jaarvergadering van LRM in Maasmechelen.

Als top of the bill mocht Jan Jambon maandagavond de trappen van het Terhills Hotel betreden om zijn toespraak te houden voor een select publiek van LRM-genodigden. De traditionele jaarvergadering stond in het teken van afscheidnemend ere-voorzitter Hugo Leroi, die ook door de minister-president uitvoerig bewierookt werd. Daarnaast had Jambon enkele duidelijke boodschappen meegebracht voor de Limburgse ondernemers. Hij gaf aan dat de miljarden aan maatregelen om de bedrijven door de coronacrisis te loodsen, zullen aanhouden. Opgedeeld in diverse speerpunten worden er bijkomende middelen vrijgemaakt om de relance te ondersteunen.

Toch had Jambon ook een duidelijk signaal in de andere richting. De Vlaamse regering gaat onverbiddelijk een einde maken aan de ondersteuning van bedrijven die veel geld opslorpen maar toch niet levensvatbaar zijn. Zombies, noemde Jambon ze. Zonder duidelijk te maken hoe de selectie gaat gebeuren, zal voor de wandelende lijken de geldkraan worden dichtgedraaid. “Deze zombies zijn een bedreiging voor onze economie”, aldus Jambon.

De stelling dat steunmaatregelen voor bedrijven die al voor de crisis niet rendabel waren, pure geldverspilling is, komt niet voor het eerst naar boven. Bepaalde economen en werkgeversorganisaties hebben zelfs bij de uitbraak van corona al een pleidooi gehouden om de ondersteuning te beperken tot toekomstgerichte ondernemingen met realistische overlevingskansen. Die weg werd tot dusver niet gevolgd. Getuige de enorm lage faillissementscijfers, waaruit duidelijk wordt dat duizenden ondernemingen enkel en alleen door de steunmaatregelen zijn blijven bestaan, terwijl ze zonder corona, en in ‘normale’ omstandigheden, al ettelijke keren door het ijs zouden gezakt zijn. Maar ook daar komt nu dus een einde aan, aldus Jambon.

Op de jaarvergadering werden ook de cijfers voor 2020 van LRM bekendgemaakt. Er werd afgesloten met een geconsolideerde winst van 1,509 miljoen euro, waarmee het eigen vermogen aangroeide tot 434,5 miljoen euro. In het voorbije boekjaar heeft LRM 54,7 miljoen euro geïnvesteerd in de Limburgse economie. Ongeveer de helft daarvan gaat naar bedrijfsfinanciering, de andere helft naar eigen vastgoedprojecten binnen de LRM groep, zoals mijnsites, bedrijvencampussen, incubatoren, bedrijventerreinen en klimaatprojecten. In 2021 trekt LRM een extra register open om familiale en gevestigde bedrijven te financieren, zonder de aandacht voor start-ups en scale-ups te verminderen. Van de 70 miljoen euro aan geplande investeringen, zal 1/3de vastgoed-gerelateerd zijn. De rest wordt ingezet ter versterking van ondernemingen gevestigd in Limburg.