01-morrow-lifestyle

Na Multifocale nu ook Autofocale brillen: “Wissel tussen dichtbij en veraf zicht met één druk op de knop”

ZWIJNAARDE - Het Oost-Vlaamse brillenmerk Morrow lanceert met zijn Autofocals een wereldprimeur. De brillen veranderen met één druk op de knop van sterkte. Autofocals zijn 3D-geprint en maken gebruik van Active Liquid Crystal en geïntegreerde elektronica om het zicht te verbeteren. In eerste instantie is de gelimiteerde oplage van Morrow enkel verkrijgbaar in Vlaanderen en vanaf het najaar ook in Wallonië. In 2022 staat de uitbreiding naar de Europese markt gepland.

Het verhaal van Morrow begint in 2016 met Jelle De Smet en Paul Marchal: twee pioniers die ervaring op het gebied van elektronica en nanotechnologie combineerden om de Autofocal-lens te ontwikkelen. Na vijf jaar van onderzoek en ontwikkeling, en nauwkeurig finetunen, is deze innovatieve technologie klaar om gezien te worden.

Beperkingen van multifocale glazen

Op een bepaalde leeftijd, rond 45 jaar, begint het vaak moeilijk te worden om wat binnen handbereik is scherp te zien. Een leesbril biedt voor alvast een eerste oplossing. Maar ben je reeds bijziend en zie je plots ook je smartphone niet meer scherp? Of moet je een boek of e-reader verder van je afhouden als je vlot wilt lezen wat er staat? Dan heb je een gewone bril nodig voor ver te zien én een leesbril! Niet echt praktisch. Een bril met Multifocale glazen was tot voor kort de next-best oplossing.

Bij Multifocale brillenglazen zitten de correctie voor beide ‘afwijkingen’ gecombineerd in één glas. Toch zijn hier ook heel wat minpunten doordat je brillenglas uit verschillende ‘kijkzones’ bestaat. Afhankelijk van de afstand die je scherp wil zien, kijk je door een andere zone van je bril. Door deze zones ervaar je vaak dat je gezichtsveld vervormd of beperkt wordt, kan je obstakels moeilijker inschatten zoals bij het nemen van de trap en dien je met je hoofd te bewegen tot je op de juiste plek door je glazen kan kijken om scherp te zien. Geen topcomfort dus.

 

Jelle De Smet en Paul Marchal

De oplossing: Autofocale brillen

Net vanuit deze mindere ervaringen met Multifocale brillen ontstond het idee van Morrow. De Autofocale brillen bieden een oplossing voor het beperktere gezichtsveld, vervormde beelden, het risico op vallen en de onscherpte op middellange afstand.

Mede-bedenker Jelle De Smet legt uit: “In tegenstelling tot Multifocale lenzen met slechts één laag, bestaan de Autofocal brillen van Morrow uit twee flinterdunne ultra-precieze optische lenzen. Tussen de lenzen zit een gevoelige laag met de baanbrekende Active Liquid Crystal. Met bredere overvloeizones door de verschillende voorschriften worden de brandpuntzones voor zowel dichtbij, gemiddeld als veraf zien breder en scherper, en ervaar je een veel breder, volledig gezichtsveld en een opvallend scherpere focus. Alleen op de momenten waarop je dichtbij moet kijken, activeer je de leeszone via de vloeibare kristallen in je Autofocale glazen.”

Bedacht in België

Op elk Morrow-montuur bevindt zich op het rechterbeen een innovatieve knop waarmee je in een oogwenk zowel veraf als dichtbij kunt kijken. Met één enkele druk op de knop wordt een kleine elektrische stroomstoot van de batterij naar het glas gestuurd, waardoor het Active Liquid Crystal het licht op een vooraf bepaalde manier breekt en het mogelijk is je zicht van dichtbij naar veraf te schakelen.

“We ontwikkelden in samenwerking met de Universiteit van Gent, Tokai optecs en IMEC een geavanceerde inbouwprocessor voor de Autofocale brillen, een primeur in elektronica voor brillen op sterkte”, geeft mede-bedenker Paul Marchal mee.

3D-geprint

Omdat de bril revolutionaire technologie bevat, kan hij alleen door middel van 3D-printen worden gemaakt. Hierdoor past elke op maat gemaakte frame, die tot op de mm perfect is, bij ieder individu en is de bril stof- en waterbestendig. Geen regenbui weerhoud je ervan om te ontdekken wat je moet zien!

Twee collecties

Morrow biedt twee collecties aan met in het totaal 7 frames. Hun flagship collectie, X2021, bevat 3 designs die geïnspireerd zijn op de contouren en de zorgvuldige details van aerodynamica.

De tweede collectie is een samenwerking met de Belgische brillenontwerper Hoet. Geïnspireerd door parametrische architectuur, bestaat de H2021 uit 4 unieke designs die de kracht van deze Belgische samenwerking belichamen.