umisol2

Umisol helpt AC De Zaat door toekomstige hete dagen

TEMSE/ZELE - De afgelopen weken leek het meer herfst dan zomer, maar de zomer heeft vast nog heel wat hete dagen voor ons in petto. Op zo'n moment draaien aircosystemen overuren. Het Algemeen Centrum De Zaat in Temse kan erover meespreken: vorig jaar raakten de aircotoestellen er oververhit. Het gemeentebestuur zocht en vond een oplossing bij Umisol, dat een zonwerende folie ontwikkelde die bescherming biedt tegen de hitte. “Met de folie wordt 90% van de zonne-energie gereflecteerd en kunnen we de temperaturen in ons gebouw tot 10°C laten zakken. Thermisch comfort en energiebesparing in één oplossing”, stelt Hugo Maes, schepen van patrimoniumbeheer.

AC De Zaat huisvest sinds 2016 alle administratieve diensten van de gemeente Temse. De gevel van het moderne gebouw is volledig in glas opgetrokken. Dat zorgt voor voldoende isolatie in de winter, maar in de zomer kruipt de warmte in de muren, vloeren en het meubilair. Een aircosysteem bracht koeling, maar zorgde tegelijk voor een stevige energiefactuur.

Hugo Maes, schepen van patrimoniumbeheer: “We hadden al een tijdje een probleem met het klimaatcomfort in onze kantoren. Bovendien was de lichtinval op de beeldschermen storend. Een aantal systemen, zoals lamellen en screens, zouden geen soelaas bieden. Lamellen zouden het uitzicht van het gebouw te veel veranderen en omdat we zo dicht bij de Schelde zitten, zou de wind de screens kunnen beschadigen.”

Studie bevestigt voordelen

In 2020 voerde de gemeente een vergelijkende studie uit met zonwerende raamfolies, die ontwikkeld werden door Umisol uit Zele. “Daaruit bleek dat de temperatuur in een vergaderzaal waarvan we de ruiten met de folie bedekt hadden 10°C lager lag dan in de andere ruimtes. Daarop hebben we beslist om ook de volledige oostelijke, zuidelijke en westelijke gevel met die raamfolie uit te rusten. Niet alleen had dit een gunstige impact op de omgevingstemperatuur. Het bedrag op de energiefactuur daalde in één jaar tijd met 25%.”

De folies zijn vrij uniek en hebben een lage warmte-absorptie waardoor ze perfect aan de binnenkant kunnen worden aangebracht. “Met onze innovatieve sputtertechnologie hebben we een folie gecreëerd die een optimale warmtewering combineert met een uiterst hoge lichtdoorlaatbaarheid en een quasi volledige blokkering van de UV-straling. Daardoor wordt het interieur ook beschermd tegen verkleuring en blijft het aanzicht van het gebouw onveranderd”, stelt Katrien Michiels, CFO van Umisol.

Snelle terugverdientijd

De gemeente verwacht de investering in minder dan drie jaar tijd terug te verdienen. “In feite houden we dan alleen nog maar rekening met de rechtstreekse energiebesparingen. Het resultaat is nog beter als we de kosten ten gevolge van de lagere productiviteit van de werknemers bij te hoge temperaturen in acht nemen. Daarom zullen we dit systeem nu ook in de bibliotheek en andere openbare gebouwen uitrollen”, besluit schepen Hugo Maes.