Webinar: ervaren bedrijfsleiders tonen andere kmo’s hoe je innoveert

Als kmo besef je wel hoe belangrijk innoveren is, maar weet je dikwijls niet hoe je dat het best aanpakt. Tijdens een webinar van onderzoekscentrum Flanders Make getuigen drie ervaren bedrijfsleiders hoe zij te werk zijn gegaan, om zo andere Vlaamse ondernemingen te inspireren hun voorbeeld te volgen.

Geen enkel bedrijf kan er onderuit, om op de lange termijn succesvol te blijven moet je nu sterk inzetten op digitalisering en de overgang maken naar Industrie 4.0. Tijdens een webinar van Flanders Make hoor je uit de mond van de bedrijfsleiders van Kerv Automotive, Pick-it 3D en e-BO Enterprises hoe je dat kunt concreet kan verwezenlijken en hoe Flanders Make je daarbij kan helpen. Het webinar wordt mee georganiseerd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en de internationale netwerkorganisatie DIH-World.

Futuristisch voertuig

Dat het bedrijf Kerv Automotive uit Houthalen-Helchteren aan innovatie doet, is een understatement van jewelste. Al vijf jaar werkt het team in Limburg aan een uniek voertuig, de ‘Kerv’, dat het comfort en de veiligheid van een auto combineert met de avontuurlijke rijstijl van een motorfiets. Het bedrijf ontwierp in het bijzonder een vernieuwend systeem waardoor de cabine van het voertuig mee kantelt in de bochten. Het plan is om dit futuristische voertuig binnen twee jaar te lanceren. De huidige versie heeft een verbrandingsmotor, maar er wordt al volop gewerkt aan een elektrische variant.

Tijdens het webinar zal de CEO van Kerv Automotive, Arjan Voorbij, vertellen hoe dit originele project voortkomt uit het enthousiasme van een vijfentwintigtal managers in de automobielsector en hoe het bedrijf bepaalde valkuilen wisten te ontwijken. Verwacht onder meer een uitleg over het belang van een sterk businessplan en van op tijd beginnen zoeken naar de nodige fondsen.

Arjan Voorbij zal ook getuigen over de grote inbreng van Flanders Make. De ingenieurs van het onderzoekscentrum hielpen met de installatie van de uiterst specifieke elektronische onderdelen en er vinden cruciale testen van de Kerv plaats op de site van Flanders Make in Lommel. Met het oog op de aanstaande productie wil het bedrijf ook samenwerken om het prototype van de elektrische aandrijflijn te ontwikkelen.

Robotgrijper voor bin picking

Het is eveneens uitkijken naar de getuigenis van Bert Willaert, CTO  en co-founder van het Leuvense Pick-it 3D, dat met een slimme combinatie van 3D-camera’s en eigen software scherpe ogen wil geven aan robots. Willaert zal het onder meer hebben over de ontwikkeling van een robot(grijper) voor efficiënte ‘bin picking’, het oppakken van losse voorwerpen in een bak. Zo kan je je medewerkers die eentonige taak besparen en hen inzetten voor meer uitdagende opdrachten.

Flanders Make speelde ook bij de ontwikkeling van deze robotgrijper een rol: het onderzoekscentrum verschafte namelijk de nodige test- en validatie-infrastructuur. Zo spaarde Pick-it 3D veel geld uit en werd het hele ontwikkelingsproces aanzienlijk versneld. Het Leuvense bedrijf werkt intussen al aan een grijper voor nog grotere robots, terug in samenwerking met Flanders Make.

Machinepark beschermen tegen hackings

Heel actueel is ook de presentatie van Mathieu Massart, product manager van e-BO Enterprises uit Ieper, een aanbieder van slimme platformen, efficiënte netwerkinfrastructuren en veilige cloudoplossingen. Massart zal uitleggen hoe recente grootschalige hackings aantonen dat cybersecurity ook absoluut onmisbaar is voor het machinepark van een bedrijf – de operational technology (OT). Innovatie in dit domein is cruciaal om je bedrijf doeltreffend te beschermen tegen cyberaanvallen.

Het webinar vindt plaats op donderdag 17 juni en is gratis, maar je moet je wel inschrijven. Je vindt alle info hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.