Dubai 2

Voka doet Dubai aan

KORTRIJK -

Voka West-Vlaanderen organiseert in februari 2022 een Trend Tour naar Dubai met als bedoeling de deelnemers te challengen én te inspireren rond de thema’s ‘opportunity, sustainability en mobility’.

De reis vindt plaats in de maand februari, en wordt georganiseerd in samenwerking met de collega's van Voka Vlaams Brabant, wat een bijkomende opportuniteit betekent inzake netwerken.  

Van 18 tot 23 februari 2022 trekken Voka West-Vlaanderen en Voka Vlaams-Brabant richting Dubai. De Voka Trend Tour wordt georganiseerd naar aanleiding van de Wereldexpo 2020 (die dit najaar wordt georganiseerd en volgend jaar nog doorloopt) en haar drie kernthema’s: opportunity, sustainability en mobility.

Deze drie thema’s zorgen voor de rode draad door de missie. “We leven in snel veranderende tijden, die uitdagingen maar ook heel wat opportuniteiten met zich meebrengen: hoe kan u die als ondernemer met beide handen grijpen?”, zo stelt Voka. “De 3 vooropgestelde thema’s – met elk hun bijhorende uitdagingen – zijn ook voor ondernemers ontzettend belangrijk en relevant. Duurzaamheid is bij tal van ondernemingen hét stokpaardje geworden. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied en hoe en waar kan u die beter en sneller spotten dan op de Expo? Als één van de grootste Europese logistieke draaischijven is mobiliteit momenteel ook een hot topic. Wat brengt de toekomst op dit gebied?” Enkele weken voor de afreis kunnen de deelnemers hun uitdagingen of vragen rond elk van de drie topics delen met de groep. Enkele weken na de Trend Tour komen ze opnieuw samen voor een follow-up en kijken ze in welke mate de uitdagingen en vragen inmiddels beantwoord zijn en/of hoe ze inmiddels werden toegepast in hun bedrijf. Zo kunnen de deelnemers ook leren uit elkaars ervaringen en elkaar eventueel op het juiste pad helpen.

Nieuwe kansen

De Dubai World Expo moet de hele regio een economische boost geven, voor Vlaamse exporteurs liggen de kansen er dus voor het grijpen. Volgens prognoses zouden de oliebronnen in Dubai echter al tegen 2030 uitgeput zijn. Daarom trekt Dubai volop de kaart van economische diversificatie voor zijn emiraat. Dat ontpopte zich de voorbije jaren onder meer tot toeristische trekpleister en logistieke draaischijf.

Ondanks de olierijkdom zijn de VAE niet blind voor verduurzaming van hun economie. “Tegen 2030 wil de overheid de switch maken naar een koolfstofneutrale economie. Voor windenergie is er weinig potentieel, maar zonneparken blijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook energiebesparende maatregelen vinden stilaan ingang. Zo gebeuren renovaties al vaker met aandacht voor energie-efficiëntie.”

Ook voor Vlaamse spelers met knowhow rond de valorisatie van afvalstromen biedt deze missie tal van opportuniteiten.