Smart Solutions Verhelst F

Frederick Verhelst verkoopt Smart Solutions maar blijft aan boord

ROESELARE - De Antwerpse Copus Group, specialist in HR-dienstverlening en onder meer bekend van het uitzendbureau Vivaldis, heeft de hand gelegd op de West-Vlaamse snelgroeier Smart Solutions. Smart Solutions, het bedrijf van oprichter, CEO en eigenaar Frederick Verhelst, is een specialist in projectsourcing van technici, financiële profielen, ingenieurs, ICT- en HR- experts. Copus Group bestempelt de overname als een strategische stap in zijn groeitraject. De Antwerpse HR-groep telt vandaag een 100-tal kantoren. Serial entrepreneur Frederick Verhelst (rechts op de foto) werd in de lente van dit jaar nog genomineerd voor de titel 'Jonge West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar'.  

Met de overname van Smart Solutions diversifieert Copus zijn activiteiten en kan het naast uitzendwerk ook oplossingen bieden aan bedrijven die vragen om welbepaalde expertise van hoger opgeleide profielen. Tot zijn klanten rekent Smart Solutions een aantal grote, ook beursgenoteerde bedrijven. Daarnaast bestaat een belangrijk deel van zijn portefeuille uit kmo’s. Het West-Vlaamse bedrijf zette een paar sterke concepten neer met Smart School waar interne coaches de consultants begeleiden, en met Smart Sessions, seminaries voor klanten rond business en HR-onderwerpen. Smart Solutions was Trends Gazelle-laureaat in 2018 en 2019 omwille van zijn opvallende groei. De CEO van Smart Solutions, Frederick Verhelst, behoudt zijn functie en blijft aandeelhouder.

Tijdelijk werk is populair

Na de overname telt Copus Group een 100-tal kantoren in België en Duitsland. Copus Group, dat de afgelopen jaren gestaag groeide naar een omzet van meer dan 140 miljoen euro, beoogt de komende jaren een omzetverdubbeling door organische groei en overnames. De markt evolueert gunstig: de behoefte aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt neemt toe. In België en Duitsland werkt ongeveer 2% van de beroepsbevolking met uitzendcontracten. In Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk ligt dat rond de 3%. Dit laat het marktpotentieel zien, en biedt perspectief voor Copus Group.

Door de overname in West-Vlaanderen heeft Copus naar eigen zeggen toegang tot een breder en meer divers potentieel aan talent, waar ook klanten voordeel bij hebben. Uitzendkrachten en externe medewerkers van de Groep zullen bij een groter aantal bedrijven tewerk kunnen worden gesteld en krijgen sowieso een bredere toegang tot de arbeidsmarkt.

Toegevoegde waarde

Frederick Verhelst, CEO van Smart Solutions, zegt blij te zijn met deze deal. “Voor Smart Solutions is het interessant om deel uit te maken van een grotere groep waar we bovendien ruimte krijgen om de projectsourcing-activiteit verder te ontwikkelen onder het bestaande merk”, zegt hij. “We hebben dezelfde ambitie om arbeidskrachten en klanten perfect op elkaar te laten aansluiten, met aandacht voor persoonlijk contact. Ik kijk er echt naar uit om samen met Copus Group samen te werken, te ondernemen en te groeien.”

Copus Group, opgericht in 1991, is een internationaal netwerk van HR-dienstverleners gespecialiseerd in uitzendwerk, HR consultancy en projectsourcing. De Antwerpse groep met onder meer Vivaldis en SPP Direkt, telt een 100-tal kantoren in België en Duitsland, heeft meer dan 300 vaste medewerkers in dienst en helpt meer dan 4.000 mensen aan werk. Copus Group is eigendom van private equity partners Buysse & Partners en Dovesco.