In 2014 verkocht Limburger Cor Peeters na een carrière van 25 jaar zijn speeltoestellenbedrijf in Nederland. In Kinrooi vond hij een nieuwe opportuniteit met de overname van het houtverwerkend bedrijf Mekano Hout. Sindsdien heeft het bedrijf een opmerkelijk parcours afgelegd. Begonnen met twee mensen – de zaakvoerder en zijn zoon Johan – barstte het bedrijf al snel uit zijn voegen. Na zijn studies kwam ook Ben aan boord en inmiddels heeft Mekano Play twaalf mensen in dienst.
Het bedrijf is één van de weinige Belgische ambachtelijke producenten van (vooral) houten speeltoestellen voor scholen en speelpleinen. “We doen echt alles zelf”, zegt Cor Peeters. “Van schets op papier, via de maquette op schaal tot de realisatie. De ambachtslieden beginnen met stammen van hard acaciahout en werken het speeltoestel helemaal zelf af. Dat veronderstelt van de vooral jonge werknemers veel creativiteit. Maar de voldoening is er niet minder om. Ik heb onze mensen bij de oplevering al wel eens een traantje zien wegpinken als de kinderen naar de speeltoestellen rennen.”
Momenteel investeert Mekano Play 1,6 miljoen euro in een nieuw atelier op het industrieterrein Leuerbroek. Dat is nodig omdat het orderboek voor dit jaar aardig vol loopt, goed voor een jaaromzet van 2 miljoen euro. “Het gebouw moet meteen groot genoeg zijn”, zegt Peeters. “De coronacrisis heeft de vraag naar speeltoestellen voor gebruik in open lucht nog doen groeien. Voor veel kinderen is een gemeentelijk speelpleintje vaak de enige mogelijkheid om te ravotten. Ook scholen hebben het belang van een groene omgeving ontdekt. De tijd van de grote betonnen schoolpleinen, waar kinderen alleen maar wat rondhangen, is voorbij.”
De klanten van Mekano Play zijn vandaag steden en gemeenten, provinciale domeinen, campings, scholen en kinderdagverblijven. Ook het domein Planckendael, de Zoo van Antwerpen en Center Parcs vinden de weg naar Kinrooi. “We hebben vooral klanten buiten Limburg. We zijn geen sant in eigen land. Nog niet”, besluit Peeters.