aardbeien pexels-photo-574867

Kempische fruittelers zoeken dringend plukkers

De campagne 'Help de Oogst' wordt dit jaar voor de tweede keer gelanceerd door de Vlaamse Overheid. Hiermee wil de land- en tuinbouwsector (tijdelijk) werklozen en jobstudenten aantrekken om de oogst binnen te halen. Door het coronavirus zijn er minder seizoensarbeiders uit het buitenland om het werk te helpen doen. Volgens VDAB staan er over heel Vlaanderen zo'n 1.700 jobs open in de land- en tuinbouw. Voor de provincie Antwerpen gaat het vandaag om zo'n 254 openstaande vacatures.

Aardbeienteler Jan Vandenbergh en zijn vrouw Anne Soeten uit Dessel ervaren dat het moeilijk is om volk aan boord te krijgen, zeggen ze in Het Nieuwsblad. “Voor de oogst hebben we een team van 60 plukkers nodig. Tuinbouwers zijn voorzien op buitenlandse werkkrachten, om het op te vangen en te huisvesten. Nu zijn we als werkgever ook verantwoordelijk voor de coronaprocedure, zoals de vesting en de quarantaine. Dat geeft een extra werkbelasting voor ons.”

Dit jaar heeft het team van Jan en Anne ook 15 Belgische plukkers, die doorgaans tijdelijk werkloos zijn door de coronacrisis. “Dit jaar hebben we ook een ingenieur en iemand uit de theatersector. Die verschillende profielen betekenen toch een culturele verrijking voor ons allemaal.”

De aardbeientelers hopen dat de campagne het werk in de fruitteelt aantrekkelijker zal maken bij het brede publiek. “Er bestaan nog veel misvattingen over seizoensarbeid”, zegt Anne in de krant. “Belgen denken vaak dat de verloning eerder naar ‘Roemeense normen’ is, terwijl wij natuurlijk gebonden zijn aan de Belgische wetgeving. Op ons bedrijf kweken we aardbeien in volle grond. Dat betekent natuurlijk dat onze arbeiders buiten werken, in weer en wind. Dat schrikt kandidaten soms wel af.”