delagrange julien

Starter in de kijker: Julien Delagrange opent kunstgalerij

KORTRIJK - Nu het volk terug zijn stad mag ontdekken, mag kan er ook een vleugje culturele meerwaarde bij. Twintiger Julien Delagrange, zelf ook een meer dan gemiddeld begaafd schilder, zet ook de stap naar het cultureel ondernemerschap. Hij opende zopas in hartje Kortrijk (Schouwburgplein) een kunstgalerij waar hij onbekende maar de betere kunstenaars uit binnen- en buitenland een etalage wil geven. "Want er is nood aan dat ietsje meer", zegt hij.  

Kunstzinnigheid gekoppeld aan creativiteit en ondernemerschap: het zit bij de Kortrijkse familie Delagrange diep in het bloed.  Onbevreesd voor corona en de gevolgen ervan, waagt de minzame Julien Delagrange nu ook de grote stap voorwaarts. “Want er zijn zoveel kunstenaars die meer dan de moeite waard zijn, maar dikwijls nog onder de radar van een kunstminnend publiek blijven”, aldus de jonge ondernemer. “Daar willen we iets aan doen.”

De gloednieuwe galerij kreeg een vrij toepasselijke naam mee: CAI wat staat voor Contemporary Art Issue. CAI wil meer zijn dan een galerij an sich, maar ook een platform bieden waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten. In principe om de drie maanden tovert Delagrange het betere werk uit zijn hoed. Nog tot in juni kan het publiek kennis maken met het werk van de Italiaanse ‘coming man’ Tonino Mattu met het concept The Golden Days. Tonino Mattu, afkomstig van het eiland Sardinië, mocht al opdraven tijdens de hoog aangeschreven Biënnale van Venetië en kan in kunstkringen rekenen op heel wat aanzien en lof, maar is hier nog grotendeels onbekend. In de zomermaanden staat de ook al met lof overladen Remus Grecu op het programma.

Julien Delagrange profileert zich als starter ook in meer dan één gedaante. Als publisher komt hij meteen ook met een eigen en bijzonder fraai uitgegeven boek waarin de hedendaagse figuratieve kunst diepgaand wordt geanalyseerd.