Weingut Maxim Staadt in Kastel-Staadt – vlakbij Saarburg – is één van de oudste wijndomeinen van Duitsland. De geschiedenis van het domein gaat terug tot in de tijd van de Romeinen die hier één van hun eerste wijngaarden – zoniet de allereerste – hebben aangeplant vanwege de uitzonderlijke ligging. Dankzij het exclusieve terroir van bodem, ligging, microklimaat en natuurlijke beschutting met een zuiderhelling tot 80%, vonden de Romeinen hier de oplossing om het zuiden te compenseren en lokaal wijn te gaan verbouwen. Eeuwen later, in 1582 werd het domein door de toenmalige Hertog geschonken aan de Monniken van de Maximiner abdij in Trier, die er een buitenklooster van maakten en het exclusief benutten voor hun wijnbevoorrading. Later tijdens de secularisatie door Napoleon begin de jaren 1800, ging het over op adel tot De Baets het in 2016 kocht.
Een onmogelijke opdracht
Hoewel er in vervlogen tijden inderdaad pareltjes werden verbouwd welke bij de duurste wijnen ter wereld behoorden, was dit in 2016 al een tijdje niet meer het geval. “Toen ik het wijndomein in 2016 kocht van de familie von Schubert, was de oude luister er al lang niet meer. Waar in het verleden het domein bekend stond als het allerbeste wat er bestond, was het compleet verkommerd. Nochtans was het potentieel er uiteraard nog steeds. Het uitzonderlijke microklimaat, de ‘Steillagen’, de nachtelijke koelte van de Saar en de natuurlijke beschutting: dit domein heeft alles. Alleen het fiks laagje stof moest er af”, lacht Andy.`
Toen Andy en zijn echtgenote de sleutels van het domein in handen kregen werd vooraleer aan te vangen met renovatie aan de gebouwen, prioriteit gegeven aan de recultivering van de wijngaarden die toen al een decennia lang buiten bedrijf waren en zich omgevormd hadden tot een half oerwoud. Volgens vele collega’s uit de buurt, een onbegonnen werk en pure waanzin, maar voor Andy een mogelijkheid iets waardevols te redden en sneller zekerheid te hebben op de productie van kwalitatieve wijnen. De zeer oude stokken van goudwaarde waren immers nog aanwezig, onder en tussen alle begroeiing en struiken. Samen met papa Carlo – een ongelooflijke steunpilaar waar hij zijn wijn “Carlito” naar noemde – begon hij met de hand iedere oude druivenstok vrij te maken en terug te snijden, struiken en bomen werden verwijderd en het oerwoud werd stap voor stap terug wijngaard.
Iets wat velen niet meer voor mogelijk hielden gebeurde en het historisch domein werd herboren. Het leverde de sympathieke Belg veel respect op bij de lokale bevolking en collega wijnboeren waar hij ondertussen ook een graag geziene gast is.
Onmiddellijk succes
Na een engelenwerk van bijna 3 jaar welke bloed, zweet en tranen kostte, zag de eerste oogst in 2018 uiteindelijk het levenslicht. “Reken maar dat dat deugd deed”, blikt Andy terug. “Als je ziet van waar we komen, dan mochten we best wel trots zijn op wat we in een beperkte tijd realiseerden.” Op de voorstelling van de eerste wijnen zelf was het nog wachten tot 2020 aangezien er geopteerd wordt voor een trage vergisting en lange rijping, maar eens op de markt werden de wijnen meteen aan het hart gedrukt met tal van lovende kritieken.
De wijnen van het domein zijn elk individueel en specifiek uitgebouwd om het maximale uit ieder stukje te halen. Allemaal wijnen dus die het terroir, de druif en de wijnmaker weerspiegelen. De oude glorie van de kelders is volgens de oudere generatie oenologen en sommeliers – die het van vroeger kennen – nog steeds zeer herkenbaar, maar de Vlaming geeft het met zijn eerder internationaal getinte wijnbouwopleiding en open visie toch een speciale extra toets.
Uitbreidingen gepland
Ondertussen beslaat het wijndomein zo’n 14 hectare wijngaarden, is er een nieuwe vinificatieruimte in aanbouw en wordt het domein verder uitgebouwd en gerenoveerd. “Hoewel we stevig uitbreiden, blijven we de oude tradities en werkwijze toch koesteren. De eeuwenoude kennis willen we niet verloren laten gaan, al vinden ook nieuwe technieken hun ingang. Kwalitatieve wijnen staan in het domein voorop en alle belangrijke taken vinden er nog steeds manueel plaats. Respect voor de natuur en het domein blijft het uitgangspunt. Momenteel renoveren we volop één van de oude gebouwen dat omgebouwd wordt tot vinotheek/bar/bistro. In de toekomst zullen hier onze wijnen en andere zaken geproefd kunnen worden. Verder mikken we ook op kleinschalige evenementen en komt er een klein natuur- en dierenpark. Hoewel de kwaliteit van onze wijnen centraal blijft staan, zetten we dus ook in op beleving van wijn en natuur, en dat voor de hele familie”, besluit Andy.