Automatisering blijkt meer relevant dan ooit. Door het coronavirus werden bedrijven gedwongen om de deuren te sluiten en moesten werknemers thuis blijven. Toch slaagden heel wat toeleveranciers erin om hun productie draaiende te houden, met dank aan hun robots. “We hebben in verschillende landen lockdowns achter de rug, en vandaag zijn we er nog steeds niet helemaal vanaf,” zegt Helmut De Roovere, CEO van RoboJob. “Dat maakt dat ook de productie van maakbedrijven stilvalt, en vroeg of laat worden we daar allemaal mee geconfronteerd. Als je vandaag een fiets of een auto bestelt, moet je langer wachten dan ooit tevoren. Onderdelen moeten overkomen uit Azië en een productieketen kan stilvallen door een tekort aan een handvol cruciale onderdelen.”
Sinds een jaar wordt steeds vaker gesproken over ‘reshoring’ – het terughalen van productie uit lageloonlanden – en dat gaat hand in hand met automatisering. Zo stelt het Centre for Economic Policy Research, een netwerk met meer dan 1.300 internationale researchers dat automatisering en reshoring de risico’s waarmee bedrijven worden geconfronteerd in het geval van een pandemie of een andere schok, aanzienlijk kunnen verkleinen. “Het klinkt natuurlijk mooi om de productie terug naar hier te halen, maar dat kan enkel wanneer het ook winstgevend blijkt. En daarvoor moet worden ingezet op automatisering en digitalisering. Dat hebben de Duitsers al langer begrepen, en daarom hebben ze Industrie 4.0 in het leven geroepen. Ook in andere landen zie je zulke initiatieven, zoals Smart Manufacturing in Nederland of de Factories of the Future in België.”
Het blijkt RoboJob geen windeieren te leggen, want nooit eerder mocht het bedrijf zoveel bestellingen noteren in het eerste kwartaal. “Bedrijven zien natuurlijk in dat de stap naar automatisering een noodzaak is geworden om te overleven,” aldus De Roovere. “We dachten en hoopten allemaal dat we er na die eerste lockdown in maart en april vorig jaar vanaf zouden zijn, maar een jaar later zitten we er nog steeds mee. Virus of niet, een bedrijf heeft zekerheid nodig. Robots zijn er 24u per dag, 7 op 7.”