In de drie gewesten telden we in totaal 0,5% meer starters in 2020 tov. 2019 maar met uitgesproken verschillen tussen de sectoren. De beste leerlingen zijn, vrij verrassend, de detailhandel (+22,6%, voornamelijk e-commerce), de bouw (+10,2%, bleef relatief gespaard door de pandemie) en de automobielsector (+8,6%). Het tegenovergestelde merken we in het transport (-10,8%, vooral bij personenvervoer), de horeca (-13,8%) en de cultuur-, event- en recreatiesector (-25,5%).
“De versnelde digitalisering werkt drempelverlagend voor het opstarten van een online detailhandel waardoor deze zwaar getroffen sector toch de grootste stijging kent bij de starters”, analyseert Wouter Blomme. “Minder verassend zijn de negatieve cijfers in sectoren die verplicht stilliggen. Dit zijn bovendien activiteiten die vaak een zware investering vergen om op te starten en dat is uiteraard minder aantrekkelijk in onzekere tijden.”
Betere voorbereiding
Veel startende ondernemers pakken het wel voorzichtiger aan dan vroeger. Zo start circa de helft hun onderneming deeltijds op en ervaart Unizo de laatste jaren een stijgende belangstelling om zich professioneel te laten begeleiden.
Dit mist zijn effect niet. Maar liefst 69,8% van de West-Vlaamse starters zijn na 5 jaar nog actief, het hoogste cijfer in Vlaanderen. “Dé reden is een grondige voorbereiding en een goede begeleiding”, denkt Blomme. “Zo lanceerde Unizo onlangs een digitaal Startersplatform in samenwerking met Vlaio. Maar de basis moet er uiteraard zijn, nu zelfs meer dan ooit: eigenschappen als lef, wendbaarheid en innovatiekracht. En daar blinken onze West-Vlaamse ondernemers in uit.”
Een gezonde honger naar ondernemen
Het was voor veel starters een sprong in het diepe in een jaar zoals vorig jaar. Voor Henri Decruy van Topp and Legg, verkozen tot West-Vlaamse Starter van het Jaar (zie foto), was dat ook zo. “In het speciale coronajaar 2020 ben ik toch blijven doorduwen om op te starten”, zegt hij. “Corona heeft ons gelukkig niet zo veel stokken in de wielen gestoken. Klanten kunnen bij ons ook digitaal hun eigen meubels samenstellen en bekijken.”
Voor Wouter Blomme is het duidelijk: het voorbeeld bewijst dat zelfs een pandemie ondernemerschap niet klein krijgt.”