In 2020 bleef de impact van de coronacrisis op het aantal faillissementen beperkt. De telling voor Limburg kwam uit op 367 faillissementen voor de afdeling Hasselt (-20,39%) en 235 voor de afdeling Tongeren (-30,27%). Dat waren er 196 of 24,56% minder dan in 2019, toen er van Covid-19 nog geen sprake was. Zoals iedereen weet was die daling kunstmatig en grotendeels te wijten aan de maatregelen die de overheid nam om de economische impact van het coronavirus te minimaliseren. Faillissementsprocedures waren tijdelijk bevroren en via grootschalige fiscale steunmaatregelen doorstonden veel bedrijven de eerste lockdowns.
Het is dus logisch dat eens de steunpakketten worden afgebouwd, de cijfers veel minder rooskleurig zullen zijn. Op basis van de veronderstelling dat dit najaar de steun van overheidswege zal afbrokkelen én de bescherming tegen faillissementen zal wegvallen, voorspelt Atradius een waar bloedbad. De kredietverzekeraar schat dat er eind 2021 12.775 bedrijven failliet verklaard zullen zijn, een stijging van 61% en meteen de grootste toename in de laatste 20 jaar. Het zal niet verbazen, maar Atradius verwacht de zwaarste impact in sectoren als de horeca, reizen, kunst- en cultuur, detailhandel, transport en zakelijke dienstverlening.
“De coronacrisis zal zijn ware impact pas laten voelen als de overheid beslist om de steunmaatregelen af te bouwen”, zegt Frederik Devooght, Country Manager BeLux van Atradius. “Als dit snel en bruusk gebeurt, zijn de voorspellingen aan de lage kant. Als er daarentegen overgangsmaatregelen komen of incentives worden opgezet voor nieuwe projecten, kan de schade een beetje beperkt worden.” Devooght wijst er tot slot op dat bedrijven die vandaag nog niet op volle snelheid draaien, naarmate de crisis vordert, ook zelf zullen kiezen om hun activiteiten stop te zetten en een eventueel faillissement niet af te wachten.