3 mei 2020. De tijd stond stil bij het Holsbeekse bedrijf Clock-O-Matic, een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van producten voor klokkeninstallaties, monumentale klokken, beiaarden en klantspecifieke projecten voor kerken, openbare en privégebouwen, scholen en industriële toepassingen. Van nature onvervaard en klokvast ging er die dag een ongeziene schokgolf door de familiale onderneming. Het bedrijf verloor zijn bezieler en gedelegeerd bestuurder Norbert Van Wijnsberghe aan de gevolgen van een coronabesmetting. Norbert werd 68 jaar.
Cruciale beslissingen
Naast het zware persoonlijke verlies, moest de groep Clock-O-Matic het in één klap stellen zonder haar bedrijfsleider die met kennis van zaken de afgelopen 30 jaar het strategisch beleid succesvol had bepaald. Door de gebeurtenissen kwam de volledige verantwoordelijkheid van de Clock-O-Matic groep op de schouders van echtgenote Marie-Jeanne Van Wijnsberghe-Tack te liggen. Zoals haar man het zelf gewild zou hebben, nam de moedige vrouw op korte termijn enkele cruciale beslissingen in het belang van de groep en haar werknemers.
Te vroeg dag
“Ongeveer een jaar geleden werd ik door een zakelijke kennis uit Leuven gecontacteerd met de melding dat er een uitdaging was bij een bedrijf in het Leuvense”, haalt de huidige eigenaar Tom Das de herinnering op. “Bleek dat de eigenaar en zaakvoerder overleden was. Tijdens dat gesprek werd ik gevraagd om het management van Clock-O-Matic te versterken. Ik was niet onmiddellijk geïnteresseerd in die functie. Nadat ik het bedrijf en zijn activiteiten had bestudeerd, heb ik het zakelijke contact laten weten dat ik wel geïnteresseerd was om het bedrijf over te nemen. Van een eventuele verkoop was op dat moment nog geen sprake omdat het te vroeg dag was na het heengaan van Norbert.”
Opnieuw samenwerken
Enkele maanden later lag de overname wel op tafel. Er daagden meerdere kandidaat-kopers op, waaronder Tom Das. Meer dan 20 jaar timmerde Tom als zaakvoerder van DAS Ladders aan de weg van de succesvolle ladderfabrikant-en ontwikkelaar en werd daarin bijgestaan door zijn zus Els en later ook door Wouter Delbroek. In februari 2019 deed de familie Das de 24-koppige zaak van de hand, en ging het drietal elk zijn eigen weg. “Destijds hebben we elkaar wel gezegd dat we ooit nog eens zouden samenwerken. En kijk, iets meer dan 2 jaar later is het al zover”, vertelt Wouter Delbroek.
In samenspraak met de familie Van Wijnsberghe-Tack knoopte de Kortrijkse/Antwerpse bemiddelaar O.B.A gesprekken aan. “Er is een heel traject doorlopen, maar uiteindelijk heeft Marie-Jeanne voor ons gekozen omdat we het behoud van het familiebedrijf en zijn waarden voor ogen hebben. Daags na de overname, op 10 maart 2021, hebben we ons persoonlijk voorgesteld aan het personeel van Clock-O-Matic en is Wouter Delbroek als CEO aan de slag gegaan in het bedrijf”, klinkt het. Els Das, de zus van Tom, beheert de administratie en waakt over het hr-beleid, Tom zal zich samen met CEO Wouter buigen over de ontwikkeling van nieuwe producten en de verdere uitwerking van de strategie.
Verschil
Ladders ontwikkelen, produceren en in de markt zetten is op het eerste gezicht een totaal andere business dan de nichemarkt waar Clock-O-Matic in excelleert. “Dat is ook zo maar we zullen er alles aan doen om het metier van Clock-O-Matic ons eigen te maken. Kijk, ik ben geïnteresseerd in techniek en hou van muziek, kunst en monumentale gebouwen. Al die zaken vinden we terug in Clock-O-Matic”, vertelt Tom. “We kijken er dan ook enorm naar uit om met Clock-O-Matic een mooi en ambitieus vervolg te breien op al dat moois wat hier de afgelopen decennia is neergezet.”
Referenties
Van bij zijn oprichting, in 1967, levert Clock-O-Matic een voortdurende inspanning van productievernieuwing en -verbetering. Het programmeerbare, elektronische moederuurwerk, de beiaardcomputer, het elektronisch luidsysteem zijn alle voortgekomen uit deze inspanning. Verschillende van deze vernieuwingen zijn neergelegd in een Europees patent. Productie, constructie en assemblage worden uitgevoerd in of verzorgd in eigen ateliers. “Dit laat toe aanpassingen op maat accuraat en snel te maken. Anderzijds beschikken we over een uitgebreide stock aan vervangonderdelen. Een klok is dan ook niet zomaar een klok”, klinkt het nog.
Notre-Dame
Begin jaren ’80 startte Clock-O-Matic met de export van zijn installatiematerialen en onderhouds-en ondersteuningsprogramma’s aan tientallen bedrijven en klokkengieterijen in heel de wereld. Enkele referenties zijn de klokken van de Kathedraal van Sevilla, de grote uurwerken in het “Stade de France” in Parijs, de beiaarden van Eppingen en Halle in Duitsland, het astromomisch uurwerk in Tokyo en de kathedraal van Antwerpen. “Intussen zijn we ook gecontacteerd voor het project rond de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs”, klinkt het.
“Destijds hebben we elkaar wel gezegd dat we ooit nog eens zouden samenwerken. En kijk, iets meer dan 2 jaar later is het al zover”
Wouter Delbroek, CEO
Toekomst
Toekomstgericht zal Clock-O-Matic inzetten op de digitalisering van werkprocessen, aanhoudende innovatie en acquisities. “In de toekomst kijken we uit naar nieuwe markten en overnames in sectoren die aansluiten bij die van Clock-O-matic”, zegt de eigenaar nog. “Er staat het bedrijf nog een erg mooie tijd te wachten, daar zijn we rotsvast van overtuigd.” Clock-O-Matic heeft 4 vestigingen, in België en Frankrijk. En is actief in 24 landen. Bij het bedrijf werken ruim 40 personeelsleden.
Wereldniveau
De familie Das en Wouter glunderen in de kantoren van het bedrijf aan De Vunt. “We hebben een heel mooi bedrijf om voor te zorgen. Tot nog toe weet zo goed als niemand dat er zo’n parel aanwezig is in het Leuvense. Wat we hier doen is dan ook echt van wereldniveau”, besluit het nieuwe management.