kunst in de planten

Sampermans showt kunst tussen de klaprozen

Bloemen- en tuincentrum Sampermans in Nieuwerkerken pakt uit met een bijzondere stunt. Op de muur van hun nieuwe gebouw werd maar liefst 130 lopende meter van kunstzinnige tekeningen aangebracht door de gekende artiest Tom Herck. "De vruchtbare grond van Haspengouw, die voor inspiratie zorgt, is letterlijk een rode draad in dit project", aldus de kunstenaar.

Tom en Jan Sampermans hebben juist een jaar geleden hun tuincentrum helemaal vernieuwd en uitgebreid. De tweede generatie van de gekende familiezaak wil duidelijk een nieuwe wind laten waaien, gebaseerd op duurzaamheid, originaliteit en authenticiteit. En dat zijn ook de waarden die streekgenoot Tom Herck wil uitdrukken in zijn kunst. Beide partijen vonden elkaar voor een knappe realisatie.

“Uiteraard is het voor ons een creatieve manier om de zaak op te fleuren”, zegt Jan Sampermans. “Door corona hebben we het voorbije jaar eigenlijk continu naar creatieve oplossingen moeten zoeken. En dat doen we nog altijd. De tekeningen zijn daar een mooi voorbeeld van.”

“Na internationale projecten in Europa en Amerika blijft mijn eigen regio erg belangrijk”, zegt Tom Herck. “De vruchtbare grond van Haspengouw zorgt voor inspiratie. Ik wil het grote publiek dichter bij de hedendaagse kunst laten komen. Door mijn werk te tonen in een bloemen- en tuincentrum in plaats van een kunstgalerij, vermijden we de drempelvrees die anders bij de bezoekers optreedt.”

Tom Herck heeft op de muren van Sampermans nostalgische, illustratieve werken aangebracht, allemaal getekend met eigen hand. In totaliteit gaat het om 130 lopende meter. Dit imposante kunstwerk wordt blijvend geëxposeerd in het bloemen- en tuincentrum. “Het verval en de wedergeboorte van de natuur vind je terug in dit werk. De vier seizoenen staan afgebeeld met de specifieke natuurelementen die we in de fauna en flora terugvinden. Bedoeling is dat mensen hierdoor worden uitgenodigd tot zelfreflectie en even stilstaan in de hectiek van het leven. Zeker in deze coronatijden kan het een lichtpunt zijn om mensen te inspireren.”