In 2019 stelde Aarschot de oude tanksite aan de stadswerkhallen op het bedrijventerrein Nieuwland buiten werking. Omdat er op de gronden verontreiniging aangetroffen werd, laat de stad nu een bodemsanering uitvoeren. De werken starten na de paasvakantie en worden uitgevoerd in samenwerking met de bodemsaneringsdeskundige Rimeco Milieu uit Tienen.
“De verontreiniging situeert zich net onder en naast de oude tanksite. We laten de tanks en pompstations verwijderen, de citernes ontmantelen en de vervuilde gronden uitgraven. Omdat de oppervlakte van de verontreiniging beperkt is, zullen er na de sanering geen olieproducten meer achterblijven”, zegt Rutten. “Met dit bodemsaneringsproject willen we voorkomen dat de schadelijke stoffen zich verder verspreiden en een risico vormen voor de gezondheid van mens en natuur. Hiermee geven we ook een betere bescherming aan de kostbare watervoorraden in onze kwetsbare Demervallei.”
Nasanering
Bij het grondverzet zal ongeveer 400 ton aan verontreinigde bodem worden afgevoerd. Na de ontgraving zal de bodemsaneringsdeskundige de nasanering van het grondwater inzetten. Door middel van ‘pump en treat’ wordt het verontreinigde grondwater opgepompt en gezuiverd in een mobiele waterzuiveringsinstallatie. Op deze manier worden de laatste resten van olieproducten verwijderd. Na één jaar zal de sanering volledig beëindigd zijn. Het eindrapport van de bodemsaneringswerken wordt voorgelegd aan OVAM.
Optimalisering
Met de sanering van de site is een kost van minstens 110.000 euro gemoeid. De sanering past in de mogelijke toekomstige ontwikkeling/optimalisering van dat achterste gedeelte van bedrijvenzone Nieuwland. Recht tegenover de werkhallen komen binnen afzienbare tijd alvast twee windturbines.