Robert Half Veronique Elskens CEO 19

De klare kijk en het voortschrijdend inzicht op corona van Veronique Elskens (Robert Half)

ROESELARE - Eén jaar na het uitbreken van de gezondheidscrisis polsen we West-Vlaamse ondernemers naar hun bevindingen. Hoe anders verloopt de business vandaag tegenover de periode voor corona? Zoeken naar voortschrijdend inzicht zeg maar. Vandaag Veronique Elskens, associate director van de in Roeselare gevestigde HR- en headhuntergroep Robert Half. "Iedereen moet zichzelf heruitvinden."

Veronique Elskens is formeel waar ze zegt dat ze onder de indruk was van de West-Vlaamse veerkracht. “Als rekruteringsspecialist zijn de gevolgen van corona binnen ons bedrijf natuurlijk sterk gelinkt aan wat er op de markt en in andere bedrijven gebeurt”, zegt ze. “In West-Vlaanderen hebben onze klanten, bedrijven in verschillende sectoren en van verschillende grootte, toch op een betrekkelijk hoog niveau maatregelen moeten nemen. Dat voelden we natuurlijk in onze business, maar tegelijkertijd zagen we al kort na de eerste lockdown dat de regio zich stilletjes aan ook wel als eerste en soms daadkrachtigste regio kon herstellen op vele vlakken. Dit mede dankzij de variatie aan uiteenlopende sectoren in de regio en de creatieve en innovatieve geest van de West-Vlaamse ondernemers die hun processen, efficiëntie en essentie van hun businessmodel en hun kijken naar human capital hebben herdacht. Wij als Robert Half traden hierbij telkens op als intermediair voor het aanleveren van cruciaal talent voor de heropstart.”

Vaste contracten boven interims

Uit een recente survey van Robert Half, waarbij 300 C-level managers in België betrokken waren, is 18% van de werkgevers van plan om in 2021 het personeelsbestand uit te breiden. Slechts 4% denkt aan het schrappen van jobs. “Bedrijven zien nu meer dan ooit het belang in van het menselijk kapitaal om uit de crisis te komen”, denkt Veronique Elskens. “We merken dan ook meer en meer dat werkgevers bereid zijn om te investeren in goede profielen e dat ze de voorkeur geven aan vaste aanwervingen boven interimcontracten om zo ook een stuk het fideliseringsproces van nieuwe werknemers te verzekeren en loyaliteit te tonen. Daarom hebben we in ons kantoor in Roeselare een nieuwe divisie opgestart die zich focust op het rekruteren van profielen voor vaste functies in onder andere HR/payroll, logistiek, purchase en supply chain, customer service/sales, en dit naast onze bestaande divisie OfficeTeam die deze profielen op uitzendbasis -al dan niet met zicht op vast- reeds tewerkstelt. Met Robert Half hebben we ook zelf geïnvesteerd in bijkomende mankracht. Vooral dan in specialisten op het vlak van finance, maar ook mensen die ons versterken inzake strategische leadership.”

Zichzelf heruitvinden is de boodschap

Bedrijven werden door de pandemie gedwongen om zichzelf opnieuw uit te vinden en te digitaliseren op een hoger tempo dan verwacht: berekende risico’s nemen, langetermijnvisie herdenken, nieuwe opportuniteiten zoeken. “Dat was voor ons niet anders”, analyseert Veronique Elskens. “We kwamen uit een kandidatenmarkt waarin er een War for Talent woedde en zijn overgegaan naar een markt die plots heel erg gericht was op bedrijven. We hebben dus ook onze manier van werken moeten aanpassen en iedereen bij Robert Half in deze agile mindset meegenomen. Onze consultants zijn daar op een hele goede manier mee omgegaan. Ze hebben zich enorm ondernemend opgesteld, luidop met ons meegedacht en bewezen dat we op hen kunnen rekenen in moeilijke tijden. We zijn al jaren een gevestigde waarde met een vast operational model, maar de pandemie heeft ons uitgedaagd om hier kritisch naar te kijken. En dat hebben we niet enkel met het management gedaan. We hebben onze consultants, ongeacht hun aantal jaren ervaring, de ruimte gegeven om creatief en innovatief mee te denken over onze manier van werken. Dat is belangrijk om je bedrijf gezond te houden naar de toekomst toe. Waar we dus vandaag staan, is echt een joint effort van de laatste maanden. En dat intrapreneurship gaan we ook blijven stimuleren.”

Telewerken of niet telewerken? That’s the question!

“Telewerken was bij Robert Half al wel mogelijk, maar de plotse switch naar 100% thuis werken bracht ook zijn uitdagingen mee”, vertelt Veronique Elskens. “Zoals: combinatie werk/privé, thuiswerkruimtes voorzien voor henzelf en hun partners, de kinderen opvangen, enzovoort.  Mentaal een hele uitdaging. We zijn sterker dan we denken, en dat hebben we ook bewezen het afgelopen jaar. Maar het zal in 2021 uitermate belangrijk zijn om aandacht te besteden aan het mentale welzijn van de medewerkers, want het telewerk begint zijn tol te eisen. Dit geven wij ook steevast mee aan onze klanten. Het is belangrijk om de persoonlijke voeling te houden, om mensen te blijven connecteren met elkaar. Dat doen wij intern ook: virtuele koffiebreaks, afspreken om buiten te gaan wandelen met collega’s, online cocktailworkshops, enzovoort. En we zetten vanuit ons HR-beleid ook sterk in op het mentale en emotionele welzijn van onze werknemers, door een platform te voorzien waarop ze 24 uur per dag bij iemand terechtkunnen. Dat kan gaan van juridisch advies tot hulp bij het vinden van een crèche.”

Elskens ziet nochtans ook voordelen aan telewerken. “We zien meer efficiëntie en tijdswinst, waardoor we nog sneller kunnen schakelen in het aanleveren van bijvoorbeeld shortlists van geschikte kandidaten”, zegt ze. “Al blijft, zeker bij de start van een samenwerking met een nieuw bedrijf, het toch interessant om ook het bedrijf te bezoeken, de beslissingsnemers te ontmoeten en de bedrijfscultuur te proeven. Dat is voor ons allemaal heel belangrijk om de goede match te verzekeren tussen klant en kandidaat.”

Om te besluiten: “Zelf gaan wij voor de best of both worlds (remote werken en op kantoor).”