Bij Swapfiets neem je een abonnement op een dienst, namelijk ‘een altijd werkende fiets’. Dit concept dwingt Swapfiets om in te zetten op fietsen met een zo lang mogelijke levenscyclus. Ook het hergebruik van fietsen door meerdere gebruikers sluit al aan bij de circulaire visie. Momenteel geldt voor alle fietsen van Swapfiets ook al de zero-rubber-waste garantie. Geen enkel stukje rubber belandt op het einde van de levenscyclus bij het afval.
Kijken we naar de Deluxe 7, het meest populaire Swapfiets-model, dan toont een recente levenscyclusanalyse aan dat die fiets 88% circulair is, dubbel zo veel als een gelijkaardige fiets uit de fietsenwinkel. Maar de hernieuwde doelstelling van Swapfiets is om ook die overige 12 procent circulair te maken.
Zoektocht naar experts
Dat betekent dat het bedrijf zadels en remkabels duurzaam zal maken en zal afstappen van bepaalde grondstoffen, zoals mineralen die in smeer gebruikt worden.
“Zorgen voor volledig circulaire fietsen tegen 2025 is een stevige uitdaging. We moeten de hele levenscyclus onder de loep nemen, van productie tot recyclage”, zegt Richard Burger, oprichter van Swapfiets. “We zijn nu volop op zoek naar experten om verdere stappen te zetten in die circulariteit.”
Swapfiets wil, gesterkt door deze duurzame visie, de grootste speler in micromobiliteit in abonnementsformule worden. Vandaag telt het bedrijf bijna 220.000 abonnees in heel Europa, en bijna 13.000 in België.