Geert Baudewijns

Secutec ondersteunt overheid komende 4 jaar met cybersecurity

De Belgische federale overheid tekende een contract met cybersecuritybedrijf Secutec uit Aartselaar om toegang te krijgen tot een reeks internationaal gerenommeerde databanken met de meest actuele cyberbeveiligingsinformatie. Het Centrum voor Cybersecurity België zal deze databanken gebruiken om informatie te verzamelen, verwerken en te delen met kwetsbare doelwitten in het land. Het contract loopt voor de komende vier jaar en heeft een waarde van 8,6 miljoen euro.

“Deze databases, die voortdurend worden bijgewerkt met de nieuwste bedreigingen, geven de overheid een uniek cyber intelligence voordeel”, zegt Geert Baudewijns, ceo van Secutec. “”We hebben het over de zogenaamde ‘cyber intelligence feeds’ die inzicht geven in miljoenen virussen, hacks, phishing websites, botnets en meer. Het contract stelt de overheid in staat om allerlei risicobeoordelingen en analyses uit te voeren op bedreigingen waarmee Belgische surfers, commerciële entiteiten en overheidsinstellingen worden geconfronteerd.”

Secutec haalde het contract binnen via een openbare aanbesteding. Het gaat om een investering van bijna 8,6 miljoen euro over een periode van vier jaar. “We werken al jaren samen met de Belgische overheid, maar voorheen altijd in een rol bij het delen van informatie en bij het bijstaan van bedrijven die gehackt zijn”, gaat Baudewijns verder. “Dit is onze eerste commerciële deal met de overheid en de CCB en we zijn uiteraard trots op deze samenwerking”.

Als onderdeel van het contract zal Secutec een ‘cybersecurity search engine’ opzetten. Dit stelt analisten in staat om zoekopdrachten op huidige bedreigingen op een nog snellere manier uit te voeren. “Dit project is momenteel in ontwikkeling en zal tegen het einde van het jaar van start gaan”, zegt Secutec-ceo Geert Baudewijns, die eraan toevoegt: “Met al deze stappen loopt België voorop in de bescherming tegen cyberveiligheidsdreigingen, iets waar we allemaal trots op kunnen zijn.”