Historicus Philippe Lismont (36) uit Landen was 10 jaar leraar in de school HASPO Stadsrand in Sint-Truiden. Hij onderwees er geschiedenis. Tijdens de lunchpauze at hij wel heel veel boterhammen. “Ik moest soms een halve zak brood eten voor ik het gevoel van verzadiging kreeg. Toen ik op een dag zuurdesembrood proefde, was ik meteen verkocht”, vertelt de zaakvoerder.
Experiment
Met een kleine steenoven begon Philippe te experimenteren. In zijn huis in Attenhoven bakte hij brood voor vrienden en familie. Iets meer dan 3 jaar geleden stapte hij dan in het pop-upconcept Oud College in Tienen, waar hij enkele vaste dagen per week brood bakte, naast zijn job in het onderwijs. Het vele over-en-weer rijden tussen thuisbasis Landen, het Oud College in Tienen en de school in Sint-Truiden begon door te wegen. Vandaar dat Philippe besliste om vol te gaan voor zijn passie. Bakkerij Brut was een feit.
Traditionele manier van werken
“Ik heb de ambitie om van de bakkerij een topzaakje te maken”, vertelt Lismont. “Maar ik waak wel over de balans werk-leven. Zo open ik de deuren van de bakkerij om 10 uur en op zondag ben ik gesloten. Van die principes wijk ik niet af”, klinkt het. Philippe bakt 3 verschillende broden (met lokale granen), stokbrood en fougasse. “Ik denk dat ik in Landen de enige ben die op de traditionele manier met “zuurdesem” werkt. Ik gebruik enkel mijn 2 handen, machines komen er niet aan te pas”, luidt het.
Koffie en koeken
Bakkerij Brut is geopend op dinsdag, donderdag en zaterdag. De andere dagen is hij in de weer met het bakken van het brood en de andere voorbereidingen. Op vrijdag bakt hij in opdracht van enkele restaurants (voorlopig take-away) in de streek. Als de fysieke horeca weer mag, is Philippe zinnens zijn klanten ’s middags koffie en koffiekoeken te serveren.
Drukke start
De eerste dagen van Bakkerij Brut waren alvast erg druk. “De eerste dag was ik In de namiddag al uitverkocht. Dat kan je moeilijk op voorhand inschatten. Nog snel extra broden bakken gaat zomaar niet. Bakken met zuurdesem is een trager proces dan wanneer je gist gebruikt maar mijn werkwijze komt de smaak absoluut ten goede.” Gemiddeld bakt Philippe 100-150 broden per dag. “Als het enigszins kan vraag ik de klanten online hun bestelling door te geven. Dat helpt om mijn werk min of meer correct in te schatten en op die manier vermijd ik verspilling, uit respect voor de landbouwer, de molenaar en mezelf”, besluit Lismont.