Renault-WouterTorfs

De Klare Kijk van Wouter Torfs – 1 jaar later: “In het belang van iedereen dat bedrijven overleven”

1 jaar voelen we nu de impact van de coronamaatregelen. Met zowel ondernemers die vorig jaar hun klare kijk gaven, als enkele anderen bespreken we de situatie. Vandaag geeft Wouter Torfs van het gelijknamige familiebedrijf Schoenen Torfs zijn klare kijk. Vorig jaar sprak hij in zijn klare kijk over stilte voor de storm.

Wat was voor u persoonlijk het moeilijkste moment afgelopen jaar?

Voor mij was dat de eerste lockdown, exact een jaar geleden. Er heerste toen echt een gevoel van onzekerheid en er was geen perspectief.

Worden bedrijfsaanpakken die inspelen op de coronacrisis de nieuwe norm of gaan bedrijven, eens alles achter de rug, terug naar hoe het was voor de pandemie? 

Het is weinig waarschijnlijk dat we terugkeren naar de situatie van voor deze pandemie. Ieder bedrijf of organisatie zal wel de nodige lessen trekken. In de eerste plaats is er de fundamentele shift van kantoor naar thuis. Ik kan me haast niet voorstellen dat we met z’n allen terug naar kantoor trekken. De shift naar thuiswerk is goed, maar het is nu een uitdaging om daar een goede policy rond te ontwikkelen.

Een tweede tendens is dat het digitale overal doorgebroken is. De e-commerce blijft bij ons structureel 35% beter presteren, ook nu de winkels terug open zijn. De klanten hebben dat tijdens de lockdown echt ontdekt.

Tot slot zijn we allemaal gaan leren genieten van de eenvoudige en kleine dingen in ons leven en onze omgeving.

“Premies zijn druppels op een hete plaat.”

Is het beleid en de steun van de overheid verbeterd ten opzichte van een jaar geleden? 

Vanuit het perspectief van Torfs is het systeem van de tijdelijke werkloosheid de belangrijkste steunmaatregel. We zien nog altijd dat ondanks die steun de winkels het niet gemakkelijk hebben. Premies zijn misschien nuttig voor kleine zelfstandigen, maar ze zijn druppels op een hete plaat. Er is structurele steun nodig.

Is die steun de redding van vele bedrijven, of moeten er nog meer inspanningen worden geleverd?  

We zoeken allemaal naar een nieuw evenwicht. De pandemie is onze gemeenschappelijke vijand. Het is in het belang van iedereen dat onze bedrijven het overleven. Er zijn de afgelopen maanden wel wat discussies geweest in het kader van flexibiliteit, zoals werknemers die plots een andere taak kregen toegewezen of op een andere afdeling moesten bijspringen, maar daarover moet je in gesprek gaan.

Wat is het belangrijkste dat u bijleerde het afgelopen jaar?

De belangrijkste les is toch dat wendbaarheid cruciaal is gebleken. Organisaties die getroffen zijn en snel nieuwe keuzes moesten maken, dat zijn diegenen die overleven.