Virtual Radio

Thomas More start met ‘visual radio’

MECHELEN - In een Visual Radiostudio maak je radio en tv tegelijk. De online luisteraar ziet de radiomaker en zijn gasten live aan het werk en hij krijgt ook foto's, filmfragmenten of videoclips te zien. De studenten van de opleidingen Journalistiek, Communicatiemanagement, Media en Entertainment Business en Toegepaste Audiovisuele Communicatie gaan er volgend academiejaar mee aan de slag.

Thomas More investeerde voor haar mediaschool op Campus De Ham als eerste hogeschool in zo’n radiostudio. “Thomas More wil de mediastudenten van de toekomst afleveren”, zegt radiodocent en StuBru-presentator Nelles De Caluwé. “Een Visual Radiostudio kon dus niet ontbreken op onze mediacampus. Onze nieuwe studio is nu uitgerust met drie robotcamera’s die volledig automatisch worden gestuurd. Los van de live camerafeed kunnen radiostudenten nog foto’s, videoclips of extra info onderaan in beeld meegeven. Zo krijgen hun programma’s een extra leven online, net zoals bij de grote spelers.”

De visual radiostudio zal ook nodig zijn voor de nieuwe richting Radio, binnen de bachelor-na-bacheloropleiding Toegepaste Audiovisuele Communicatie (batac), die Thomas More vanaf september opstart. “We merken een grote interesse bij jongeren om na hun basisopleiding nog verder te studeren om zo in de radiosector te starten”, zegt Roos Van Acker, een van de bezielers achter de schermen van de nieuwe richting. “We hebben al heel wat enthousiaste radiomakers met naam en faam gevonden die hun schouders mee onder dit project willen zetten: Tomas De Soete, Peter Van de Veire, Mark Coenen …  om er maar een paar te noemen. Studenten die reeds een bachelor- of masterdiploma op zak hebben kunnen zo op één jaar tijd de knepen van het radiovak leren. En dat natuurlijk op een state-of-the-art mediacampus.”