Dobco Medical Systems is een vernieuwer binnen de wereld van de radiologie en medische beeldvorming. Met hun platform PACSonWEB, dat radiologen, doorverwijzende artsen, ziekenhuizen en patiënten toegang verleent tot de onderzoeken van medische beeldvorming zoals CT-scans of MRI’s, groeiden ze in België op korte tijd uit tot één van de marktleiders. Ze hebben er onder meer voor gezorgd dat medische beelden gemakkelijk digitaal kunnen worden uitgewisseld tussen de verschillende zorgactoren, of dat onderzoeken uit verschillende ziekenhuizen met elkaar vergeleken kunnen worden in de tijd. Ook het stellen van een diagnose vanaf het platform – ook eenvoudig vanop afstand – behoort sinds 2020 tot de mogelijkheden. Een zegen in tijden van COVID-19.
Veel potentieel om te groeien
Met de uitbreiding van PACSonWEB met PACSonWEB Diagnostic, kortweg PACS, een systeem dat binnen de medische beeldvorming wordt gebruikt door de radioloog voor de verslaglegging, zet het bedrijf een belangrijke volgende stap. “80% van de Belgische ziekenhuizen is al klant bij ons, en in Vlaanderen zelfs negen op de tien. Er is echter nog veel potentieel om te groeien, in het buitenland, maar ook in België. Enerzijds door op te schalen en anderzijds door te blijven innoveren waarbij we de processen en de dienstverlening voor en door medische beeldvorming verbeteren”, vertelt Jan Dobbenie, CEO van Dobco Medical Systems.
“We zijn nu een one-stop-shop geworden. Klanten kunnen niet alleen bij ons terecht voor de externe raadpleging, uitwisseling en archivering van medische beelden, maar ook voor de ondersteuning van de radioloog. Hierbij stellen we de patiënt centraal, wat ook voordelen biedt voor de behandelende arts, en uiteindelijk voor de patiënt in zijn zorgpad over ziekenhuizen heen. De reacties op onze nieuwste oplossing zijn alvast heel positief en de eerste contracten zijn getekend.”
Frankrijk en Duitsland wakker schudden
Ook in Frankrijk en Duitsland gaat het hard voor Dobco Medical Systems. In beide landen tekende de technologiespeler contracten met een tiental ziekenhuizen en privépraktijken. “De reacties van de ziekenhuizen, radiologen, doorverwijzende artsen én patiënten zijn veelbelovend”, vervolgt Jan Dobbenie. “We willen in Duitsland uitgroeien tot een van de marktleiders met de strategie die we in België hebben gehanteerd. Door enerzijds de kosten te verlagen, en anderzijds door de klanten van onze klanten te servicen, namelijk de patiënten en de doorverwijzende artsen. Zij zijn onze belangrijkste ambassadeurs geweest omdat ze doorverwijzen naar verschillende ziekenhuizen en zelf vragende partij werden. Door een kritische massa van verwijzers te overtuigen in een bepaalde regio, konden we ziekenhuizen eenvoudiger overtuigen om aan te sluiten op PACSonWEB.”
“In Frankrijk, een heel andere context, trekken we volop de kaart van PACS, omdat we merken dat de huidige PACS-systemen vaak niet meer tegemoetkomen aan de vereisten en serviceverlening. Ook daar zien we een enorm potentieel”, besluit Dobbenie.
Verschil met grote spelers
De concurrentie in de wereld van medische beeldvorming is keihard. “Maar terwijl de meeste PACS-systemen de laatste jaren sterk geëvolueerd zijn met nieuwe functionaliteiten, is hun architectuur niet veranderd”, legt Kristof Coucke, CTO bij Dobco Medical Systems, uit. “En daar knelt voor hen het schoentje. Zij focussen nog altijd op de ‘single enterprise’, zijn niet cloud of web-based en kunnen niet ziekenhuisoverschrijdend werken. Dit type van architectuur heeft nog altijd dezelfde problemen als tien jaar geleden, en door de veranderde context zijn er zelfs een aantal bijgekomen. Vooral bij gezondheidszorg waarbij de patiënt centraal staat, wanneer er moet worden samengewerkt in een netwerk, of simpelweg wanneer radiologen vanop afstand willen werken of onderzoeken van andere ziekenhuizen willen raadplegen of beoordelen. Zij hebben daarvoor geen oplossing, en Dobco wel.”
Dobco Medical Systems heeft dan ook een eigen platform gebouwd, from scratch. Met technologie die zijn nut al bewezen had in andere sectoren: volledig in de cloud, webgebaseerd, multi-tenant en veilig. Zonder eindeloze onsite upgrades te moeten uitvoeren. “Wij verbinden ziekenhuizen met ons platform, dat altijd up-to-date is en zorgen ervoor dat ziekenhuizen kunnen samenwerken, radiologen vanop eender welke locatie kunnen werken en een betere service kunnen leveren aan hun patiënten en doorverwijzende artsen. Daarenboven is deze architectuur ook een stuk goedkoper”, besluit Coucke.
Investering werpt vruchten af
Twee jaar geleden investeerde Fortino Capital van o.a. Ducko Sickinghe 2,2 miljoen euro in Dobco Medical Systems, om de expansie in het buitenland en de verdere ontwikkeling van hun technologie een duwtje in de rug te geven. Die plannen maakt de technologiespeler uit Zele nu waar.