LEUVEN-Imec-smart-wearables-2

Niemand zoekt meer bescherming voor innovatieve producten

LEUVEN/BRUSSEL - Vlaams-Brabantse bedrijven, universiteiten en instellingen waren vorig jaar in ons land het actiefst rond octrooiaanvragen voor innovatieve producten/technieken. Dat blijkt uit de cijfers die het Europees Octrooibureau publiceerde.

Vlaams-Brabant stond vorig jaar opnieuw op nummer 1 in de lijst van de Belgische provincies op het vlak van het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EPO). De provincie was goed voor 428 aanvragen (+4,6%), verhoogde haar aandeel in de Belgische aanvragen tot 17,8% (tegenover 16,9% in 2019) en deed het daarmee beter dan Antwerpen (391 aanvragen, 16,3% aandeel) en Oost-Vlaanderen (386 aanvragen, 16,1% aandeel).

 Bedrijven

Solvay was met 214 octrooiaanvragen opnieuw de actiefste Belgische aanvrager bij het EPO, gevolgd door imec – het onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie in Leuven – met 158 aanvragen, Umicore (96), Agfa (81), Katholieke Universiteit Leuven (81) en Universiteit Gent (62) vormen de top 6. Met inbegrip van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) op de negende plaats stonden er twee universiteiten en twee onderzoeksinstellingen in de Belgische top tien – wat meer is dan in de meeste andere landen. Die top 10 werd verder aangevuld door Melexis (51), Ontex (50) en VITO (30). Op nationaal vlak daalde het aantal octrooiaanvragen nauwelijks: van 2.422 naar 2.400.

Sectoren

Het aantal Belgische octrooiaanvragen voor medische technologie en chemical engineering schoot de hoogte in, terwijl traditionele sectoren als grondstoffen/metallurgie, meetapparatuur en transport een sterke daling lieten optekenen. Biotechnologie was in België de absolute nummer één op het gebied van technologie, met het hoogste aantal aanvragen. Binnen de voornaamste Belgische technologiedomeinen steeg het aantal octrooiaanvragen het sterkst in medische technologie (+42,5%), chemical engineering (+91,2%) en macromoleculaire chemie/polymeren (+20,3%).