Uit de parlementaire vraagstelling blijkt dat de West-Vlaamse horecasector in 2020 kon rekenen op net geen 120 miljoen euro. Dat komt neer op bijna een kwart van het totale steunbedrag voor de Vlaamse horecasector.
In de West-Vlaamse horecasector waren er in 2020 135 faillissementen, terwijl dat in het jaar ervoor 50 meer waren. In 2020 gingen er bijna 300 ‘horecabanen’ verloren in West-Vlaanderen. De federale regering voerde in april 2020 een moratorium in zodat ondernemingen niet failliet konden worden verklaard. “We zien dat dat vooral effect heeft gehad op de restaurants en cafés, daar zijn significant minder faillissementen”, concludeert Maike De Vreese.
Waakzaam blijven
Een gelijkaardige trend vinden we terug in de sector van de detailhandel. In West-Vlaanderen waren er 64 faillissementen in 2020, in het jaar ervoor waren dat er 95. Daardoor gingen er in 2020 73 jobs verloren in de provincie, terwijl dat er in 2019 120 waren. West-Vlaamse ondernemingen konden reken op bijna 140 miljoen euro Vlaamse steun. Dat komt ook neer op bijna een kwart van het totale steunbedrag van de sector.
“Ondanks het beperkt aantal faillissementen vorig jaar, moeten we waakzaam blijven”, vindt Maaike De Vreese. “Graydon heeft eind vorig jaar nog gewaarschuwd voor een golf van 50.0000 faillissementen wanneer de coronasteun van de overheid stopt. We moeten mensen fiscaal aanmoedigen zodat privaat geld maximaal wordt geactiveerd. De Vlaamse Regering heeft hiervoor reeds de nodige stappen gezet. De win-win lening en het vriendenaandeel, die dienen om de solvabiliteit van onze ondernemers op te krikken, zijn daar perfect voorbeelden van.”