Bouwbedrijf De Kock gebruikte sinds 1990 het zand uit de groeve voor haar grond-en wegenwerken. De economische activiteit zorgde voor wrevel bij omwonenden (geluidshinder, verkeersoverlast en aantasting landschap). Er volgde een procedureslag. Verschillende aanvragen voor een milieuvergunning werden goedgekeurd om daarna weer vernietigd te worden. In 2017 ging de groeve dicht.
Aanpassingen
Vier jaar later heeft de directie van bouwbedrijf De Kock nieuwe plannen die de heropening van de groeve mogelijk moeten maken. “Binnen onze activiteiten is het erg belangrijk om een eigen groeve te hebben”, vertelt Marijke De Kock van bouwbedrijf De Kock bij de collega’s van ROBtv. “Om het aanwezige zand te kunnen gebruiken en grond te kunnen deponeren. Vandaar dat we beslist hebben om een nieuw dossier op te maken waarbij we rekening houden met de verschillende bemerkingen uit het verleden.” Zo zouden de grenzen van de groeve verder van de woning komen te liggen en zou er tijdens de start en het einde van de schooluren geen vrachtwagens de groeve in-en uitrijden.
Project MER-rapport
In eerste instantie zal De Kock een project MER-rapport indienen. Dergelijk rapport is noodzakelijk om vervolgens een omgevingsvergunning aan te vragen. Een vertegenwoordiger van buurtcomité Kerkeveld zegt de plannen nog niet ingekeken te hebben maar verwacht niet veel goeds.