Lapauw ontsmetten-winkelkarren_272406819

Philippe D’heygere (Lapauw International) komt met sanitaire wastunnel voor caddy’s van de retailsector

KORTRIJK - Van de nood een deugd maken, heet dat dan. Nu het moeilijke tijden zijn voor industriële wasmachines (wegens het stilvallen van de horeca en de toerismesector) zorgt Lapauw International, het bedrijf van Philippe D'heygere, voor een opmerkelijke diversificatie binnen zijn corebusiness. Na fundamenteel onderzoek van de markt en heel wat innovatie inspanningen, wordt rond deze tijd uitgepakt met een primeur: een sanitaire wasstraat die caddy's van de retailsector schoon en vooral virusvrij maakt. Een must kennelijk. Want internationaal onderzoek wijst uit dat de caddy's die nu op de markt zijn bij grootwarenhuizen, vooral haarden van vervuiling en besmetting  zijn, aldus Lapauw.  

U herinnert het zich vast nog wel. In het vervlogen en vooral vervloekte jaar 2020 werden we bij een bezoek aan een grootwarenhuis steevast een ontsmet winkelkarretje in de hand geduwd. Een gewoonte die grotendeels opnieuw gaan liggen is. Helaas, zeg maar. “De winkelkarretjes blijken uit verschillende studies sterker bevuild te zijn dan een publiek toilet”, aldus Philippe D’heygere. “Het zitje en de volledige korf blijken besmet te zijn met virussen, e- coli, stafylokokken, salmonella, enzovoort. Met het ontsmetten met een doekje van de handgrepen alleen is men verre van een gedecentraliseerde shoppingcart. Vandaar dat we studie gedaan hebben naar een nieuw product (www.caddydecontaminator.com). We wachtten nu op de registratie van het patent, maar zijn inmiddels gestart met de promotie van een innovatieve en vooral sanitairvriendelijke wasstraat die de winkelkarren op een milieuvriendelijke manier proper maakt.”

Wereldwijd potentieel

Op het nieuwe concept werd bij Lapauw zes maanden gebroed door vijf manschappen, en dat ook, in samenwerking met experts van de universiteit van Brno (Lapauw heeft een eigen fabriek in Tsjechië, nvdr). “Die tijd was nodig voor onderzoek, voor het maken van een prototype en voor het uitvoeren van alle noodzakelijke testen”, zegt Philippe D’heygere; “Maar nu staat alles op punt. De markt voor dit product is wereldwijd en nu krijgen we al aanvragen vanuit alle windhoeken. De productie zal dels gebeuren in Heule. We denken ook aan het aanleveren van een soort assemblagebox, zeg maar het Ikea-systeem, waarbij onze technische diensten ook klaar zullen staan om de klant te helpen waar nodig.”

Noodzakelijke diversificatie

Voor Lapauw International – notoir en hoog aangeschreven producent van industriële wasmachines voor horeca en zorginstellingen wereldwijd – drong deze diversificatie zich met de dag meer op. “Onze business lijdt evident door de Covid en de algemene lockdown met betrekking tot toerisme en horeca.”, aldus Philippe D’heygere. “Dus was het nodig om creatief te zijn en zo ontwierpen we de caddy decontaminator. Tijdens het decontaminatieprocess wordt de rij winkelkarren volledig afgesloten met een schuifdak en een voorpaneel. “

Lapauw biedt daarbij twee ontsmettingsmiddelen: ozon voor buiteninstallaties en droge mist voor installaties die in de supermarkt zelf en in ondergrondse parkings staan.