Transitiepremie_Luc_Blocken_hires kopie

Werkzoekende wordt zelfstandige

Werkzoekenden die overwegen om een eigen zaak te starten, kunnen daar een flinke financiële ondersteuning voor krijgen. Nu minister Crevits deze zogenaamde 'transitiepremie' heeft veranderd, denkt Unizo Limburg dat nog veel meer werkzoekenden weldra de stap naar het ondernemerschap gaan zetten. Zoals Luc Blocken uit Borgloon, die onlangs op 56-jarige leeftijd zijn bedrijf Dry Ice Energy boven de doopvont mocht houden.

De Vlaamse transitiepremie werd in maart 2018 gelanceerd, met als doel werkzoekenden ouder dan 45 jaar aan werk te helpen als ondernemer. “Wie als werkzoekende aan de slag gaat als zelfstandige in hoofdberoep, verliest zijn werkloosheidsuitkering”, weet Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. Dat verhoogt uiteraard het risico om de stap te zetten. De onzekerheid over het inkomen blijft een gigantische struikelblok om een eigen zaak te starten. Met de transitiepremie, goed voor een aanzienlijk bedrag van 16.230 euro, durfden wel heel wat twijfelaars de stap te nemen.”

Maar minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) zal nu (vanaf 1 april) de transitiepremie veranderen. Ook werkzoekenden jonger dan 45 komen hiervoor in aanmerking. Bovendien wordt de premie gehalveerd, zodat binnen het beschikbare budget, er meer werkzoekenden gebruik van kunnen maken.

“Een goede zaak”, vindt Bart Lodewyckx. “De wijzigingen komen tegemoet aan onze twee bedenkingen, en zullen veel meer mensen aanzetten om hier gebruik van te maken. Zo vonden we het aanvankelijke premiebedrag dermate hoog dat het misschien niet altijd de meest aangewezen profielen met de juiste motivatie zou aantrekken. Ondernemerschap moet in de eerste plaats een positieve keuze zijn, uit overtuiging, en geen ‘laatste optie’ om toch maar uit de werkloosheid te geraken, want dan werkt het niet. Ook hadden we onze bedenkingen bij de exclusieve toegang voor 45-plussers, terwijl leeftijd niets zegt over de motivatie of de vakbekwaamheid van de kandidaten.”

Een mooi voorbeeld van iemand die vleugels heeft gekregen van de steunmaatregel, is de 56-jarige Luc Blocken uit Borgloon. Hij voelde het al langer kriebelen om een eigen zaak uit de grond te stampen, en waagde vorig jaar in juli de sprong naar Dry Ice Energy, een bedrijf dat industriële reinigingen uitvoert op basis van droogijs. “Droogijsreiniging is milieuvriendelijk, circulair, geeft een schitterend resultaat en is nog vrij onbekend”, aldus Luc Blocken. “De ideale business om fijn en goed werk af te leveren. Het was mijn boekhouder die me op het spoor zette van de transitiepremie, en dat was het ontbrekende stukje van de puzzel. Het financieel steuntje maakt een groot verschil voor je gemoedsrust, want je weet dat de premie een aangename back-up is, en je niet per se loon uit je omzet moet halen. Je kunt dus je omzet gebruiken om je bedrijf uit te bouwen, en dat is in het eerste jaar cruciaal.”

Met succes, want in enkele maanden tijd groeide Dry Ice Energy al heel behoorlijk. “De Duitse fabrikant van de toestellen die ik invoer, heeft al gevraagd om de Nederlandse markt erbij te nemen”, zegt Luc. “En ook met de uitvoering van de werken gaat het in stijgende lijn. Als ik demo’s geef, reageren de klanten heel enthousiast. Vaak zeggen ze dat ze zoiets zelfs nog nooit gezien hebben. Ik ben dus ongelooflijk blij dat de transitiepremie mij over de streep getrokken heeft en ambieer nog heel wat grootse plannen voor Dry Ice Energy.”

Meer info over de premie of over starten met een eigen zaak? Op 23, 24 en 25 maart vinden de digitale edities plaats van de jaarlijkse Startersroadshow van Unizo Limburg. Iedereen met startersplannen is gratis welkom, mits inschrijving vooraf op deze site.