Iep Deszign Hoogstraten Foto: Facebook

Hoogstraatse samenwerking voor Leuvense eredoctoraten

Ibi Szabo werkt nu 10 jaar met leder, en baat al 2 jaar haar zaak Iep Deszign uit in Hoogstraten. Via het label van ambachtsman kwam KULeuven bij haar terecht om een lederen hoes te ontwerpen voor epitoga's, die de ontvangers van een eredoctoraat krijgen. Samen met Mac Ryan, een borduuratelier uit Minderhout, maakte Ibi al 24 hoezen.

“Onze producten zijn zo ambachtelijk mogelijk gemaakt”, vertelt Ibi Szabo in Gazet van Antwerpen.”We werken dus niet met naaimachines, maar met naaitanden: dat zijn vorkjes die gaatjes timmeren in het leer. Daarna wordt alles met de hand genaaid.”

Bij Iep Deszign ontwerpt en maakt ze lederen tassen, sleutelhangers en boekcovers, maar geeft ze ook workshops. “Met de handen werken is ontspannend: de meeste deelnemers gaan na de workshop met een zen-gevoel naar huis.”

Een jaar geleden werd ze gecontacteerd door KULeuven met de vraag of ze interesse had in het project. De universiteit zocht iemand die de hoezen voor de epitoga’s nieuw leven kon inblazen. “Er was een bestaand ontwerp, maar we mochten er een nieuwe touch aan geven.” Het hele coronajaar kon Ibi zich met het project bezighouden. Ze werkt nu ook aan een speciaal doosje, dat de universiteit aan staatshoofden kan geven als die een eredoctoraat krijgen.