Womens day small

8,3% korting voor wie werk van een vrouwelijke artiest koopt

HEIST-OP-DEN-BERG – Platenzaak Toekan en boekhandel Het Voorwoord uit Heist-op-den-Berg zetten een hele maand vrouwelijke artiesten en schrijvers in de kijker. Dat doen ze al voor het derde jaar op rij in het kader van de Internationale Vrouwendag (8 maart).

“Slechts 1 dag per jaar vrouwen huldigen, is niet voldoende en ook eenmalige symbolische acties volstaan niet,” zeggen de initiatiefnemers. “Op heel wat fronten blijven vrouwen immers achtergesteld in onze samenleving.”
De eerste vrouwenmaand die boekhandel Het Voorwoord organiseerde in 2019 was meteen een succes. Het Voorwoord mocht op de Staat van het Boek in het Vlaams Parlement het charter voor inclusie in de boeken- en letterensector mee ondertekenen. Editie 2020 viel dan weer in het water door de coronamaatregelen.

Het Voorwoord en Toekan doen een aantal specifieke acties.
Klanten die op Internationale Vrouwendag een werk van een vrouwelijke auteur of artiest kopen, krijgen 8,3% korting, symbolisch aan de datum gelinkt. Vrouwen kopen loont!

In beide winkels worden vrouwelijke artiesten en auteurs de hele maand lang prominent in de kijker gezet en aangeprezen. Waar Het Voorwoord een blind date met boeken van vrouwelijke auteurs op poten zet (de boeken worden ingepakt en alleen op inhoud verkocht zonder dat de titel of auteur gekend is), zullen er bij Toekan Records elke zaterdag van maart vrouwelijke vinylvogels plaatjes komen draaien.  Afsluiten doet Toekan met een 3-uur durende vrouwenspecial live op kempischkanaal.be.

In boekhandel Het Voorwoord kent de leesgroep een doorstart met boeken van vrouwelijke auteurs. Online start de boekhandel met nieuwe leescommunity rond uitsluitend vrouwelijke auteurs.

Het straatnameninitiatief van 2020 wordt weer opgepikt. Met een petitie wordt opnieuw geijverd voor de invoer van vrouwelijke straatnamen in Heist-op-den-Berg.

In Boekhandel Het Voorwoord wordt “Wild” van de literaire rugzakavonturier Cheryl Strayed verkocht en in Toekan Records zal dat “Song For Our Daughter” van Laura Marling zijn.  Van elk verkocht exemplaar wordt 15% van de opbrengsten aan Kenniscentrum voor gender en feminisme RoSa VZW geschonken.