Solar Gin

Merlin Innovation maakt gin destilleren nog duurzamer

Alcoholische dranken zoals gin en vodka zijn destillaten waarbij zuivere alcohol wordt geproduceerd. Het traditionele productieproces slurpt echter veel energie op. De Antwerpse bedrijven Merlin Innovation en Antwerp Gin Company willen daar samen met het Nederlandse PureBlue Water verandering in brengen. Als project binnen CrossRoads2 Sustainable Energy krijgen ze hiervoor 132.888,84 euro subsidie.

Destillatie is een veelgebruikte techniek in de chemie en voedingsmiddelenindustrie. Vanwege de hoge warmtevraag, kent de techniek een groot energieverbruik. Drie bedrijven gaan nu samenwerken om dat verbruik en de bijhorende CO2-uitstoot drastisch te reduceren.

Merlin Innovation bouwde de afgelopen jaren expertise op in de ontwikkeling van duurzame productieprocessen waarbij ze volop inzetten op zonne-energie en zonnewarmte. Samen met de Nederlandse mkb PureBlue Water, gespecialiseerd in afvalwatertechnologie en innovatieve waterbehandelingsprocessen, zullen ze een prototype ontwikkelen om (graan)alcohol en non-alcoholische destillaten duurzaam te produceren (fermenteren en destilleren). Dat prootype wordt uitgetest door Antwerp Gin Company, dat gin produceert en over een ruime ervaring op het vlak van smaak en samenstellingen beschikt.

100% duurzaam productieproces

Kevin Van de Merlen van Merlin Innovation: “Het doel van ons project is om gedestilleerde alcohol volledig duurzaam en CO2-neutraal te kunnen produceren. Het gebruik van zonne-energie alleen levert hiervoor onvoldoende energie. Daarom zullen we innovatieve technieken zoals vacuüm- en membraantechnologie inzetten om de energiebehoefte terug te dringen en tegelijk het waterverbruik en de koelingsenergie sterk te reduceren. In de toekomst kan de ontwikkelde oplossing ook worden ingezet om bio-ethanol op duurzame wijze te produceren.”

Tot slot zullen de partners ook kijken naar de productie van non-alcoholische dranken. “Er is steeds meer vraag naar non-alcoholische dranken die qua smaak overeenkomen met alcoholische destillaten. Deze kennen bovendien, vanwege het hogere kookpunt, een nog grotere energiebehoefte. Ook hier wordt een duurzame oplossing voor ontwikkeld.”

Wie als kmo ook grensoverschrijdend wil samenwerken met een Nederlandse mkb aan een CO2-besparende innovatie, kan deelnemen aan de derde en laatste oproep van CrossRoads2 Sustainable Energy. Die loopt van 1 tot en met 30 april. Meer info: https://www.crossroads2.eu/sustainable-energy