beego succes

Beego bereikt mijlpaal van 10.000 digicheques

Door de coronacrisis werken we allemaal massaal thuis, maar niet iedereen is even gekend met de laatste technologie. Daarom lanceerde het Antwerpse Beego het concept van digicheques: in ruil daarvoor komt een IT-student langs om moeilijkheden met laptops, smartphones of internetverbinding op te lossen. Dat is een groot succes, want er zijn al meer dan 10.000 digicheques verspreid.

De digicheque werd ontwikkeld om lokale besturen te assisteren bij e-inclusie (iedereen online krijgen). Eén cheque van 40 euro dient voor één uur lang ondersteuning aan huis bij digitale problemen. Grootsteden Antwerpen en Gent gingen er als eerste mee aan de slag. In een twintigtal gemeenten en steden over heel Vlaanderen, waaronder Lier, werden digicheques onder meer meegegeven met laptops die naar kansarmen gingen.

Momenteel zijn er al meer dan 10.000 digicheques verspreid. Ruim 80 IT-studenten hielpen al zo’n 7.000 mensen met hun digitale moeilijkheden.

“Voor heel wat kwetsbare doelgroepen is het niet evident om zomaar met een laptop of smartphone aan de slag te gaan”, zegt Frederick Scraeyen, mede-oprichter van Beego. “Onze medewerkers zijn ook opgeleid om de klanten bij te staan dat ze nadien zelf aan de slag kunnen. We lossen het niet alleen op, we begeleiden ook.”

De coronacrisis zorgde het voorbije jaar voor een grotere digitale kloof. Overheden gingen massaal laptops ter beschikking stellen voor thuisonderwijs. Voor ouderen was het dan weer zinvol om videocalls te leren gebruiken om in contact te blijven met familie.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “11 procent van de Belgen heeft geen toegang tot het internet en 40 procent heeft onvoldoende digitale vaardigheden. Je kan niet volwaardig participeren in onze samenleving als je niet digitaal verbonden bent. De toekomst is digitaal.”