CAMINO_2020_Durabrik_9I7A6859 (1)

Topondernemer Joost Callens wil met Camino duurzaamste bouwgroep van België worden

DRONGEN - Eén van de belangrijkste bouwondernemers van ons land drukt in 2021 het gaspedaal stevig in. Joost Callens - de CEO van o.a. Durabrik - lanceert vandaag ‘Camino’, een nieuwe koepel die 12 ambitieuze bouw- en vastgoedbedrijven verenigt. En de lat ligt hoog. Dit jaar wil de bouwgroep een omzet halen van om en bij de 130 miljoen euro. Op termijn wil ze zelfs uitgroeien tot de duurzaamste vastgoedspeler in ons land. Het belangrijkste eerste nieuwe wapenfeit wordt In The Yard, een innovatieve en uiterst duurzame office space langs de E40 in Drongen.

In 1966 stond Jacques Callens aan de wieg van bouwonderneming Durabrik. Inmiddels is het Joost Callens die, samen met zijn zus Claudia, al 25 jaar aan het roer staat steeds groeiende bouwgroep. Maar in 2021 schakelt de groep een flinke versnelling hoger. Het afgelopen jaar richtte Callens ook Istoir op, een nieuwe vastgoedspeler die zich richt op de reconversie van oude panden. Later dit jaar volgen nog de lancering van Plan E, dat zal focussen op energierenovaties, en schrijnwerkerij Ebenti.

Camino

Nu de lijnen van de nieuwe structuur zijn uitgezet, licht Callens voor het eerst een tipje van de sluier. ‘Camino’ wordt de nieuwe koepel waaronder de 12 bedrijven zullen opereren. “Elk bedrijf heeft uiteraard zijn eigen verhaal, management en groeitraject, gericht op hun eigen expertise en eigen markt, maar ze delen wel een gemeenschappelijke visie op ondernemen met aandacht voor duurzaamheid en een uiterst mensgerichte aanpak. De kracht van Camino is dat we met onze twaalf bedrijven een antwoord kunnen bieden op alle mogelijke vragen van onze klanten. Duurzaamheid en innovatie gaan daarbij hand in hand, zowel op het vlak van technieken en materialen als op het vlak van ondernemerschap”, aldus Joost Callens, CEO Camino.

“Dit is een verhaal van echt ondernemerschap in uitdagende tijden. Het afgelopen jaar hebben we zes nieuwe bedrijven opgestart of overgenomen en volop geïnvesteerd in de aanwerving en ontwikkeling van mensen. Daar willen we nu met Camino verder de vruchten van plukken.”

 

130 miljoen euro omzet

De naam Camino verwijst naar de Camino de Santiago, de bekende pelgrimstocht die voor Durabrik in 2009 het startpunt betekende voor de ontwikkeling van een nieuwe bedrijfscultuur en een visie op mensgericht ondernemerschap. in 2021 wil Camino een omzet halen van om en bij de 130 miljoen euro. Eén van de speerpunten van de nieuwe strategie wordt duurzaamheid.

“We willen verder gaan dan wat de overheid vraagt als het gaat om duurzaamheid. We zullen bijvoorbeeld bij nieuwe projecten meer laadpalen voorzien voor elektrische wagens en milieuvriendelijkere materialen gebruiken. De kennis is er, maar we merken dat ze nog te weinig wordt toegepast in de huidige nieuwbouwwoningen in ons land. Het is onze plicht richting de maatschappij en het milieu om woningen te bouwen die er binnen 100 jaar nog staan. We hebben hier de voorbije jaren al intens in geïnvesteerd en zijn trots dat we dit jaar erkend werden met het Unitar Charter voor duurzaam ondernemen”, zegt Joost Callens.

Kantoor van de toekomst

De bouwgroep telt vandaag meer dan 290 eigen medewerkers en kan een beroep doen op honderden externe experten. Het eerste wapenfeit onder de nieuwe vlag is alvast niet van de minste: met de bouw van In The Yard, een state-of-the-art circulair kantoorcomplex, tekenen ze voor één van de duurzaamste kantoorgebouwen van België. Het ‘kantoor van de toekomst’ naast de hoofdzetel en met zicht op de E40 in Drongen trekt volop de kaart van innovatie en duurzaamheid. Ook de gezondheid van de gebruikers van het gebouw staat centraal. Camino streeft voor In The Yard naar een WELL standard, een certificaat dat toegekend wordt aan gebouwen waarbij grenzen verlegd worden als het gaat om de kwaliteit van het binnenklimaat, een goede akoestiek, voldoende daglicht, gezonde voeding, voldoende beweging en de mentale gezondheid van de gebruikers in het algemeen.

“In The Yard is veel meer dan een doorsnee werkplek post-corona. Het wordt een ontmoetingsplaats, waar events kunnen worden georganiseerd, waar kan worden gesport, maar waar ook rustig kan geconnecteerd worden in de binnentuin of aan de gezellige bar. In The Yard wordt ook een absolute voorloper op het vlak van duurzaamheid. Het gebouw wordt gerealiseerd volgens de principes van circulair bouwen. Er komen ook 40 laadpalen voor elektrische auto’s, 70 laadpunten voor elektrische fietsen, geothermische verwarming en het gebouw heeft geen dragende binnenwanden, zodat we flexibel kunnen inspelen op wijzigende ruimtevragen.”