Ten-Bel-Costa-del-Silencio

Opgang en val van vakantiedomein Ten Bel (Tenerife) neergeschreven

Op 14 februari verschijnt het boek ‘De geschiedenis van Ten Bel‘. Het is een verhaal met een realistische blik op het eerste en destijds beroemde vakantiedomein in het zuiden van Tenerife dat mee door Antwerpenaar Michel Huygen op poten werd gezet. Na ‘Alles over Tenerife‘ is dit het tweede boek dat West-Vlaming Guy Devos schrijft samen met Mechelaar en Tenerife-kenner Erik van Denstorme.

Dit historisch correct verhaal onthult de inspanningen, de gedrevenheid, de koppigheid, de voor- en tegenspoed van Antwerpenaar Michel Huygen, die letterlijk en figuurlijk, bergen heeft verzet om het eerste vakantiedorp in het zuiden van Tenerife neer te planten. Met honderdduizenden is men in de jaren ’70 en ’80 naar Ten Bel afgezakt, inclusief de beau monde, artiesten en iedereen die naam en faam had in Vlaanderen en Nederland. Honderden kopers vlogen met reistassen vol met geld naar Ten Bel om er een of meerdere opbrengsteigendommen te kopen. Iedereen wilde extra betalen om mee te vliegen op een champagnevlucht met het vliegtuig van Ten Bel. De enige zonnige winterbestemming van Europa werkte magnetiserend en bracht een nieuwe dimensie in het reizen van weleer.

Een merkwaardig verhaal

Het verhaal van Ten Bel is voor meer dan één reden merkwaardig. Midden de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen een paar Vlamingen met de bouw van het eerste vakantiedorp op Tenerife. Het boek is een historisch correct gereconstrueerd verhaal waarin getuigenissen staan van tientallen mensen die de Ten Bel-periode van dichtbij hebben meegemaakt. Medewerkers, intimi, dichte en verre vrienden, kennissen, klanten, leveranciers, zakenpartners en familie van Michel Huygen, die het project in de beginfase overnam, vertellen elk hun deel van het merkwaardige verhaal.

“De inhoud is zowel onthutsend als ontroerend, en zowel hilarisch als humoristisch”, aldus de auteurs. “Wat werd er gepland en nooit gerealiseerd in het Ten Bel-project? Wat was de reden van de teloorgang? Was Michel Huygen een innemend mens? Wat met zoon Jan Huygen? Wat was het kapitaal en waaraan werd het besteed? Was er een kapitaaltekort? Is alle geld naar Ten Bel gevloeid? Wie is er vandaag in het bezit van de aandelen? Wat zijn ze nog waard? Veel vragen die in het boek een antwoord krijgen.”

Vandaag is het hele gebied rond het vroegere Ten Bel eigendom van een rijke Madrileense familie. De overheid probeert zo goed en zo kwaad het gaat mee te helpen aan een upgrading van de site.