Mons Bert 21

Voka en Unizo reageren ijzig op recentste coronamaatregelen

KORTRIJK, BRUGGE - Zowel Voka West-Vlaanderen als Unizo West-Vlaanderen zijn veeleer ontgoocheld over de beslissingen van het Overlegcomité en de quasi-automatische verlenging van de maatregelen tot 1 april. Vooral het gebrek aan concreet perspectief voor een brede groep van ondernemers wordt als een doorn in het oog ervaren. Van een normalisering van leven en werken is er helaas geen sprake, en dat terwijl ondernemers en medewerkers alsmaar meer in het rood gaan. 

 

“We verwachten dat de regeringen effectief een tijdpad uitzetten en de komende weken rond de tafel gaan zitten met de nog gesloten sectoren om tegen het Overlegcomité van 26 februari een exitstrategie aan te kondigen”, stelt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. “Opnieuw hebben de regeringen niet verder dan enkele weken vooruitgekeken. Nochtans: gouverner, c’est prévoir. Na dit overlegcomité hebben de hotels, restaurants en cafés geen enkel perspectief. De toeleveranciers lijden mee schade. Ook de cultuur- en ontspanningssector heeft geen zicht op beterschap. Toerisme en reizen blijven beperkt tot het binnenland. Het voortdurende en verplichte telewerk maakt mensen neerslachtig en ondergraaft de continuïteit van onze bedrijven. Na bijna een jaar coronacrisis moet er meer aandacht gaan naar mentale gezondheid, economie, jobs en de perspectieven voor jongeren. Het gevoel leeft sterk dat het genoeg is geweest. Om mensen hoop te geven, is een concreet perspectief dringend nodig, 26 februari is wat dat betreft een absolute deadline. We hebben begrip voor de moeilijke opgave waar de regeringen voor staan, maar het beheersen van de crisis moet nu echt beter, slimmer en creatiever.”

Rol voor de bedrijven

Voka West-Vlaanderen blijft hameren op het belang van een snelle en efficiënte vaccinatie. Bedrijven zijn volgens Voka bereid om daarin een rol op te nemen, bijvoorbeeld door het vaccineren in bedrijven met de inschakeling van de bedrijfsgeneeskundige diensten. Voka West-Vlaanderen zal de West-Vlaamse bedrijven oproepen hun medewerkers aan te sporen om zich te laten vaccineren.

Gemengde gevoelens

Gemengde gevoelens ook bij Unizo. Blij voor de opening van de kapperszaken en vakantieparken, maar ontgoocheling omdat er enkel uitstel komt voor de andere contactberoepen.

Ook schoonheidsspecialiste Hilde Declerck (van Instituut Declerck uit Torhout ) reageert minder opgetogen: “Om eerlijk te zijn, er heerst een oneerlijk gevoel”, vindt ze. “Ik begrijp het verschil met kappers niet goed, ook wij kunnen perfect veilig werken. Aan de andere kant is het fijn om eindelijk wat perspectief te hebben. Wij zullen ons optimaal voorbereiden om veilig te kunnen openen.”

“Het is nu belangrijk dat we met zijn allen blijven doorzetten en alle veiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk blijven naleven opdat ook de andere sectoren op zo kort mogelijke termijn weer aan de slag kunnen”, besluit Wouter Blomme.