duelleerkist Napoleon De authentieke duelleerkist met pistolen van Napoleon Bonaparte

Ives Devos schiet raak met pistolen van Napoleon

HOMBEEK - In het televisieprogramma Stukken van Mensen slaagde wapenhandelaar en antiquair Ives Devos uit Hombeek erin om 615.000 euro binnen te rijven voor een authentieke duelleerkist met pistolen van Napoleon Bonaparte. Toch haalt Wild West Treasures, het bedrijf van Devos, slechts 15% van de omzet van vorig jaar.

Volgens Ives Devos is de verkoop zelf niet verzwakt. Het probleem is dat hij veel minder aanbod heeft door de coronacrisis. Normaal is hij gemiddeld 200 dagen per jaar in de Verenigde Staten om historische wapen te kopen op gespecialiseerde beurzen, via veilinghuizen en via notarissen.

Voordien werkte Devos als beheerder van een keten van Chinese restaurants. Devos spreekt naast Nederlands ook vlot Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en… Kantonees. Verzamelen was toen een hobby. “Wat die wapens betreft was het vooral de geschiedenis van die geweren, revolvers en pistolen die mij fascineerde. Na een tijdje vroegen andere verzamelaars om voor hen ook iets mee te brengen uit Amerika. Voor ik het wist had ik twee stukken voor mezelf bij en 30 voor anderen.”

Wild West Treasures is de grootste speler ter wereld. Ongeveer 70% van alle Amerikaanse historische wapens in Europa komt via hem. “De duelleerkist van Napoleon vond ik uitzonderlijk in Engeland. Het was bij iemand met een grote wapencollectie. Hij had dringend geld voor vastgoedinvesteringen nodig en wou ze verkopen. Ik was vooral geïnteresseerd in de Amerikaanse wapens in de collectie. Maar die brachten niet genoeg geld op voor de man. Daarom besloot ik alsnog enkele andere unieke stukken te kopen bij hem.  Daarbij dus ook de kist die door Napoleon Bonaparte aan een generaal werd geschonken nadat die een belangrijke veldslag had gewonnen. Er zat ook een stuk perkament met handtekening en zegel bij. Het enige exemplaar in privébezit, bovendien.”