tom vandeput

Limburgse economie houdt beter stand dan elders

De impact van de tweede coronagolf laat zich in Limburg voorlopig minder sterk gelden dan elders in Vlaanderen. Hoewel het aantal Limburgse werkzoekenden in december opnieuw steeg (+3,8%), verliep dit minder snel dan in de andere provincies (+6,5%). Bovendien lijken Limburgse werkgevers de tijdelijke werkloosheid iets beter te kunnen inperken en krimpt de Limburgse vacaturemarkt (-2,5%) iets minder sterk dan elders (-4%), zo blijkt uit de Coronamonitor van POM Limburg.

De conclusies worden getrokken op basis van de cijfers, zoals een lagere stijging van het aantal werkzoekenden (tov 2019), een kleinere krimp van het aantal vacatures en lagere toename van de tijdelijke tewerkstelling.

“De evoluties tonen een duidelijke economische impact van de tweede coronagolf, maar ze zijn in vergelijking met de rest van Vlaanderen ook bemoedigend”, aldus gedeputeerde en POM-voorzitter Tom Vandeput. “Ook tijdens de eerste coronagolf hield de Limburgse economie verhoudingsgewijs al iets beter stand. We moeten die trend vasthouden zodat we zo snel mogelijk uit de crisis geraken. Waakzaamheid is geboden. Heel wat werknemers die vandaag in tijdelijke werkloosheid zitten, mogen niet in de ‘echte’ werkloosheid terechtkomen. Er is tevens onzekerheid over het aantal faillissementen dat uiteindelijk op ons af zal komen. We beseffen dat het moeilijk blijft, zeker voor sectoren die door de tweede golf opnieuw sterk getroffen werden, zoals de horeca, handel of vrijetijdssector. Toch moeten we vooruit kijken en positief denken. Dat het kan, bewijzen de cijfers. Limburgse werknemers en bedrijven slagen er dankzij hun gezamenlijke dynamiek voorlopig in om de slagkracht van onze provincie zo goed mogelijk te vrijwaren. Daar moeten we ons aan optrekken en nog even doorbijten.”