Stripmuur Drukkerij Proost

Muurtekeningen drukkerij Proost gered van de sloop

Groep Bolckmans heeft met Stripgids en Stad Turnhout tientallen unieke muurtekeningen bewaard. De tekeningen stonden in de kantoren van de vroegere drukkerij Proost, die in 2015 failliet ging. De tekeningen, van grote namen uit binnen- en buitenland, vormen een tastbare herinnering aan de miljoenen strips die hier ooit van de persen rolden.

De Group Bolckmans ontwikkelt vastgoedprojecten, en gaat de voormalige drukkerij Proost renoveren en deels afbreken. De unieke tekeningen verloren laten gaan, dat wilde gedelegeerd bestuurder Ronny Bolckmans niet. “Ik had al eens gelezen over deze waardevolle tekeningen en ben zo in contact gekomen met Stripgids. “

Musea Turnhout neemt de verhuis en de conservering van de tekeningen op zich. “Ze blijven wel eigendom van Groep Bolckmans. We geven ze in bruikleen en zouden ze eventueel ook zelf willen tentoonstellen. Nu ben ik vooral blij dat ze in hun originele staat bewaard kunnen blijven”, aldus Bolckmans.

Miljoenen strips

Vanaf begin ’70 rollen bij Proost miljoenen strips van de Turnhoutse drukpersen. Van Suske en Wiske tot Kuifje, van Samson en Gert tot Asterix, allemaal worden ze door Proost gedrukt. De drukkerij groeide uit tot de Europese marktleider in het drukken van strips, de persen draaien dag en nacht.

De markt voor drukwerk verandert echter dramatisch op enkele jaren tijd. Na een eerste faillissement en een doorstart in 2012 gaan in 2015 de boeken letterlijk en figuurlijk definitief toe voor Proost.

Tekenen op lege muren

Striptekenaar Wim Swerts tekende een deel van de muurtekeningen. “Vanaf midden jaren negentig bezochten mijn collega Luc Van Asten en ik regelmatig drukkerij Proost om onze drukproeven goed te keuren. We mochten ons bij Proost laten gaan op een lege muur. Toen ik hoorde dat de gebouwen van Proost zouden afgebroken worden, heb ik nog gedacht aan al die prachtige tekeningen.”

“Het nieuws van de redding kwam onverwacht maar het is natuurlijk schitterend dat dit mogelijk is. En ik voel me vereerd dat we een permanent plaatsje krijgen in het museumdepot.”