The Mastercooks of Belgium & The Young Masters vertegenwoordigen bijna 200 topchefs van de Belgische gastronomische restaurants. De vereniging zet zich al veertig jaar lang in voor het bewaken en promoten van ons unieke culinair erfgoed. De voorbije tien maanden hebben The Mastercooks zich achter de schermen hard ingezet om de zwaar getroffen restaurantsector te ondersteunen. Maar vandaag voelen de topchefs zich verplicht om een publieke noodkreet te slaken. “Voor veel restaurants dreigt een economisch bloedbad”, heet het. “De steunmaatregelen en take-away konden de pil een beetje verzachten, maar meer en meer chefs zien hun reserves opdrogen en zitten echt op hun tandvlees.”
Zonder risico op restaurant gaan
De restaurants hebben het voorbije jaar bewezen dat ze in staat zijn om in veilige omstandigheden hun gasten te ontvangen. De restaurants zijn op 15 juni terug opengegaan. Toch heeft het tot midden augustus geduurd, toen de vakantiegangers massaal begonnen terug te keren, vooraleer de coronacurve terug begon te stijgen. De cijfers tonen zwart op wit aan dat de restaurants géén bron van besmettingen zijn.
“De overheid schakelt alle horecazaken gelijk, maar een restaurant is geen café”, benadrukken The Mastercooks. “Veel zaken hebben fors geïnvesteerd in betere verluchtingssystemen en in schuttingen tussen de tafels. Veel tafels zijn weggenomen om extra ruimte te creëren. Gasten eten in beperkte groepen en dragen een mondmasker wanneer ze niet aan hun tafel zitten. De restaurantsector heeft de veiligheidsmaatregelen perfect toegepast, de restaurants hebben dan ook geen enkele rol gespeeld in het toenemende aantal besmettingen vanaf augustus. Ook voor de cateraars gelden blijkbaar verschillende regels. Feestzaaluitbaters hebben de ervaring én de accommodatie om groepen te ontvangen. Als ze dezelfde veiligheidsmaatregelen volgen, kunnen ze zonder risico samen met de restaurants de deuren openen.”
Perspectief voor de nabije toekomst
The Mastercooks of Belgium & The Young Masters vraagt dat de restaurants op 1 maart opnieuw de deuren mogen openen. Of, wanneer de experts en de veiligheidsraad dat verstandiger vinden, ten laatste op 15 maart. De vereniging van topchefs pleit niet voor overhaaste beslissingen – liever nog iets langer wachten om extra zekerheid in te bouwen dan voor een derde keer opnieuw dicht te moeten – maar snakt naar een duidelijk perspectief voor de nabije toekomst.
“Toen de restaurants in juni opnieuw de deuren openden, gingen de Belgen massaal uit eten en draaiden onze chefs vaak dubbele shiften”, zo wordt gezegd. “Het gemis tijdens de lockdown was en is bijzonder groot. In tijden waar het mentale welzijn van mensen zo zwaar op de proef wordt gesteld, is een restaurantbezoek een onmisbare uitlaatklep. Naast die sociale functie vervullen restaurants ook een belangrijke historische rol. De hele wereld bewondert het Belgische culinair erfgoed dat we met The Mastercooks bewaken. Ook dat komt in gevaar als de aanhoudende sluiting voor een economisch bloedbad zorgt in de restaurantwereld.”